Na pojištění dáváme více peněz než loni

29.09.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojištění je v naší republice stále  ještě mnoha lidmi podceňováno. Ale situace se každým rokem zlepšuje, pojišťovny rok co rok zvyšují objem předepsaného pojistného. Často si však lidé uvědomí nutnost pojištění  až už je pozdě…

… v okamžiku, kdy přijdou o  zdraví, majetek. Pomalu se jim začíná hroutit jejich život, neboť není kdo by v těchto těžkých chvílích pomohl a to především finančně. O této smutné zkušenosti může hovořit po loňských povodních mnoho rodin i jednotlivců.

Česká asociace pojišťoven shromáždila od svých členů výsledky za první pololetí letošního roku. Podle těchto výsledků je celkové tempo růstu pojistného trhu stále přes 10 procent. Členské pojišťovny, jichž je nyní 28, se podílí na českém pojistném trhu více než 99%. Podívejme se tedy jaké výše dosáhlo předepsané pojistné za prvních šest měsíců letošního roku.

Meziroční nárůst životního i neživotního pojištění v prvním pololetí roku 2003 překračuje hodnotu 12%. U životního pojištění došlo k nárůstu o 12,2% a předepsané pojistné dosáhlo částky  18,4 mld Kč, neživotní pojištění vzrostlo o 12,9% a pojišťovny předepsaly klientům pojistné ve výši  35,4 mld Kč.

Proti loňskému roku změna

Předepsané pojistné u životního i neživotního pojištění v absolutních číslech ve srovnání s prvními šesti měsíci loňského roku vzrostlo. Zajímavý je ale obrat v tempu růstu.  Loňskému roku vévodilo jasně životní pojištění s růstem 31,8% (meziročně 2002/2001). Letos naopak zaznamenalo výrazný nárůst neživotní pojištění, které meziročně vzrostlo o 12,9%, zatímco loni dosáhl meziroční nárůst 2002/2001 pouze 2,1%.

O majetková pojištění je zájem

Výrazný nárůst neživotního pojištění je dán především rostoucím zájmem o majetková pojištění.  Majetková pojištění se dostala do popředí zájmu klientů právě především díky loňským povodním. Právě po povodních mnoho lidí zjistilo, že přijít o dům či byt, nebo v tom lepším případě, že k poškození obydlí, může dojít během několika málo okamžiků. Na růstu předepsaného pojistného se neprojevil pouze zájem, tedy zvýšení počtu smluv, ale v nemalé míře, také fakt, že pojišťovny přistoupily v důsledku povodní ke zvyšování sazeb pojistného. Ale i přes poměrně velký meziroční nárůst majetkového pojištění (25,1%) je třeba připomenout, že stále ještě mnoho staveb a domácností pojištěno není a že jejich majitelé nutnost pojištění podceňují. Více než 50% domácností v České republice zatím pojištění domácností nemá! Stavby jsou na tom o poznání lépe, ale i tak situace není právě růžová.

Meziroční nárůst u vybraných neživotních pojištění

 

1-6/2002

1-6/2003

Index

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla

11 860

12 411

104,6

Pojištění majetku

7 160

8 958

125,1

Havarijní pojištění motorových vozidel

5 733

6 673

116,4

Zákonné pojištění zaměstnavatele

2 016

2 116

105,0

Pojištění odpovědnosti za škodu

1 785

2 208

123,7

Pojištění úrazu

757

898

118,6

Zdroj:ČAP

 Daňové zvýhodnění nahrává životnímu pojištění

Odečet zaplaceného pojistného od daňového základu je možnost, kterou lidé využívají. I když životní pojištění jako celek zaznamenalo oproti loňskému roku v růstu pokles, není tomu tak u životního pojištění, které splňuje podmínky pro možnost odečtu. Zde i letos došlo k meziročnímu nárůstu o 38 %. Předepsané pojistné u těchto pojištění činilo  v loňském roce za prvních šest měsíců 8 168 mil Kč, v letošním roce pak již 11 275 mil Kč. 

Povodně zvedly náklady na pojistná plnění

Bezesporu zajímavé je také srovnání  nákladů na pojistná plnění. I zde měly hlavní slovo loňské srpnové povodně, které se odrazily ve výsledcích prvních šesti měsíců letošního roku. Právě výplaty pojistných plnění z loňských povodní se promítly do 78%  nárůstu nákladů na pojistná plnění v neživotním pojištění ve srovnání se stejným obdobím loňskému roku.

Ačkoli jsou povodně téměř rok minulostí, stále je jejich vliv vidět. Na druhou stranu je třeba říci, že právě to že vidíme jejich vliv v pojištění a to především v nákladech na pojistná plnění, ukazuje, že pojišťovny během uplynulých 12 měsíců pomohly nejen řadě občanů, ale také společností, dostat se z nejtíživější situace, kterou pro ně loňská povodeň bezesporu byla.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ