Co týden dal?

21.10.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Elektřina bude podnikatelům i domácnostem zdražovat nejméně dalších 20 let a v roce 2050 by se mohla oproti dnešku její cena až zdvojnásobit. Více v našem pravidelném přehledu zpráv a událostí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's patrně sníží hodnocení úvěrové spolehlivosti Francie a dalších západoevropských zemí, pokud jejich ekonomika spadne do recese a vlády se ještě více zadluží. S&P uvedla, že by ratingové známky snížila o jeden až dva stupně a vedle Francie by se to týkalo také Španělska, Itálie, Irska a Portugalska.
  • Podnikatelské klima v Německu se v říjnu opět zhoršilo, vliv na celkový pokles nálady mají především obavy z dalšího zpomalení hospodářského růstu. Ukázal to průzkum vlivného mnichovského institutu Ifo. Jeho index podnikatelského klimatu klesl na 106,4 bodu, je ale zhruba v souladu s očekáváním.
  • Míra nezaměstnanosti na Slovensku v září vzrostla o čtvrt procentního bodu na 13,37 procenta, a vystoupala tak na nejvyšší úroveň od ledna 2005. Vyplývá to z informací Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, podle kterého zářijová čísla opět ovlivnili nezaměstnaní absolventi škol.
  • Německá vláda snížila o téměř polovinu výhled růstu domácí ekonomiky na příští rok na jedno procento z původních 1,8 procenta. Letos má hrubý domácí produkt stoupnout o 2,9 procenta místo doposud uváděných tří procent. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých firem.
  • Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska o dva stupně na známku A1. Důvodem snížení ratingu byla podle Moody's především vysoká úroveň dluhu ve španělském bankovním a podnikovém sektoru.
  • Americká technologická společnost Apple zvýšila tržby ve čtvrtém čtvrtletí svého fiskálního roku na 28,27 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 39 procent. I přesto zůstaly výsledky podle agentury Reuters za očekáváním analytiků, kteří předpokládali tržby ve výši 29,69 miliardy dolarů.
  • Míra inflace ve Velké Británii v září vystoupila na 5,2 procenta, a dostala se tak nejvýše od září 2008. Podle současných měření, která byla zavedena v roce 1997, ještě nikdy nebyla vyšší. Tamní statistický úřad sdělil, že za růstem cen jsou hlavně dražší energie.
  • Elektřina bude podnikatelům i domácnostem zdražovat nejméně dalších 20 let a v roce 2050 by se mohla oproti dnešku její cena až zdvojnásobit. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise, kterou má k dispozici britský ekonomický list Financial Times. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Výroba osobních aut v Česku za tři čtvrtletí letošního roku stoupla o 11,4 procenta na 895.728 vozů. O zvýšení produkce se zasloužily hlavně značky Škoda Auto a Hyundai. Škoda zvýšila produkci o 21,5 procenta na 502.513 vozů, Hyundai Motor Czech vyrobila 174.687 vozů, což představuje podobný nárůst. Naopak kolínské TPCA výroba klesla o více než 11 procent na 218.525 vozů.
  • Současná tržní hodnota Letiště Praha je podle znaleckého posudku společnosti PricewaterhouseCoopers 26,48 miliardy korun. Ministr financí Miroslav Kalousek přitom v roce 2008 odhadoval cenu pro případnou privatizaci nejméně na 100 miliard korun. Nynější posudek si nechalo vypracovat vedení Letiště Ruzyně.
  • Úrokové sazby u hypotečních úvěrů v září klesly. Průměrná úroková sazba hypoték klesla ve srovnání se srpnem o 0,2 procentního bodu na 3,89 procenta, což je nejnižší hodnota od konce roku 2005. Vyplývá to z  ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
  • Průměrný dluh tuzemských obcí na jednoho obyvatele se loni mírně zvýšil. Na konci loňského roku obce na jednoho svého obyvatele průměrně dlužily 5504 korun, o 193 korun více než o rok dřív. Vyplývá to z analýzy zadlužení obcí, kterou zpracovala společnost CCB - Czech Credit Bureau.
  • Ceny průmyslových výrobců v Česku v září zpomalily meziroční tempo růstu na 5,6 procenta ze srpnových 5,7 procenta. Proti srpnu ceny v průmyslu stouply o dvě desetiny procenta.
  • Vláda schválila novelu zákona o investičních pobídkách, podle níž by strategičtí investoři mohli od státu nově dostávat také přímé dotace na své investiční projekty. K návrhu ministerstva průmyslu a obchodu mělo původně výhrady ministerstvo financí, kterému se nelíbilo zachování slevy na dani pro investory.
  • ČEZ od příštího roku změní organizační strukturu. Vedle postupného snížení počtu nejvyšších manažerských pozic klesne počet divizí společnosti. Návrh nového předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše projednala dozorčí rada. Ta také zvolila dva nové členy představenstva ČEZ.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Důchodová reforma - nepovinné spoření do penzijní fondů

Budeme se moci dobrovolně rozhodnout, zda se fondového systému zúčastníme či nikoliv. Pokud se rozhodneme zúčastnit se fondového systému, budeme si moci dobrovolně převést 3 procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností. Tyto 3 procentní body tak budou vyvedeny ze stávajícího průběžného sytému. Co si o tom myslíte?

                                      


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Spolu s vánočním zbožím pomalu plnícím regály obchodních domů přibývá i nabídek bank a společností na financování dárků. Není přitom nejhorší využít některé z těchto nabídek, nejhorší je ztratit v nich orientaci. Proto jsme pro vás připravili aktuální porovnání hotovostních půjček a povolených debetů na účtech.

Anketa

Německo a Francie se nemohou shodnout na tom, jak využít Evropský fond finanční stability (EFSF) k rekapitalizaci bank. K čemu se přikláníte?

  • K Paříži, která chce záchranný fond použít už nyní k rekapitalizaci svých vlastních bank - 2 %
  • K Berlínu, který přednost tomu, aby se záchranný fond použil až jako poslední možnost - 60 %
  • Ani k jednomu - 38 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU