Co týden dal?

10.10.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tento týden máme pro vás připraven souhrn všech důležitých informací. Co se za poslední týden událo ve světě, u nás doma a na našem serveru? Evropská ústava, Schwarzenegger guvernérem Kalifornie, PPF koupila od CME její podíl v ČNTS...

Posledních 7 dní ve světě

Rakouská vláda schválila smlouvu o rozšíření Evropské unie o deset kandidátských zemí a předala ji k projednání parlamentu. Ten by se jí měl zabývat v polovině listopadu.

Evropská centrální banka chce, aby se při hodnocení připravenosti nových členů EU na euro použilo úzké kurzové rozpětí. Desítka zemí vstupující příští rok do EU, bude muset před přijetím eura držet své měny nejméně dva roky v omezeném kursovém rozpětí ERM-2. Původní rozpětí činilo 2,25 procenta na každou stranu od středního kursu, poté však bylo rozšířeno na 15 procent, což platilo pro posuzování nynějších členů eurozóny. Země střední a východní Evropy si až do letoška myslely, že 15procentní rozpětí bude platit i pro ně.

EU a Spojené státy by měly vytvořit alianci G2, která by byla rámcem pro kooperaci měnové politiky, kurzové politiky a obchodu. Je to názor náměstka německého ministra financí Caio Kocha-Wesera a předního amerického ekonoma Freda Bergstena. G2 by podle nich mohla hrát roli vůdčí síly světové ekonomiky, protože Japonsko upadá a Číně bude výstup do globálního popředí ještě nějakou dobu trvat.

Zadlužení Kalifornie, s rozpočtem ve výši 100 miliard dolarů, se v posledních třech letech každý měsíc o miliardu zvyšuje. Na jednoho obyvatele třicetimiliónové Kalifornie připadá téměř 7 tisíc dolarů vydaných ze státní kasy. Také tento problém by měl vyřešit nový guvernér Kalifornie, kterým se po úterních volbách stal Arnold Schwarzenegger

Jihovýchodní Asie se do roku 2020 stane zónou volného obchodu a ekonomické integrace. Plán transformace seskupení ASEAN na hospodářské společenství na summitu na ostrově Bali schválili představitelé členských zemí. "Dohoda z Bali II" předpokládá vytvoření jednotného trhu odstraněním cel a mimocelních bariér.

Turečtí vojáci nebudou umístění v Iráku, přestože to Ankara po dlouhém váhání ve středu Spojeným státům nabídla. Kurdští představitelé v prozatímním iráckém vedení jsou totiž rozhodně proti a americká vláda tudíž musí nabídku odmítnout.

Laureáty letošní Nobelovy ceny za ekonomii se stali Američané Robert F. Engle a Clive W.J. Granger. Královská švédská akademie věd ocenila jejich aplikaci statistických metod na ekonomické časové řady.


Posledních 7 dní doma

Počet výhrad k návrhu evropské ústavy, které státníci z 25 zemí formulovali na  summitu v Římě, a úpornost, s jakou je prosazovali, vyděsila mnoho pozorovatelů. Evropská ústava hýbala v tomto týdnu i naší politickou scénou. O přijetí evropské ústavy bychom mohli všichni rozhodovat v obecném referendu. Vláda předloží návrh zákona, který by to měl umožnit. Evropskou ústavou by se měl zabývat teké Senát. Zatím se předpokládá, že by se tak mohlo stát v rámci řádného zasedání, které začne 29 října. Jinou možností je svolání mimořádného zasedání senátu.

Společnost ČEZ v úterý sdělila, že předpokládá v příštím roce zdražení elektřiny pro rozvodné firmy a následně pro všechny typy odběratelů zhruba o 5 procent. O top cenách pro domácnosti však rozhoduje Energetický regulační úřad.

Míra nezaměstnanosti se v září zvýšila na 10,1 procenta. Práci si hledalo 529.407 lidí. Bez práce tak byl zhruba každý desátý práceschopný člověk. Počet lidí, kteří si hledají práci, meziročně vzrostl o 36,5 tisíce osob.

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny překvapivě doporučil sněmovně schválit návrh státního rozpočtu na rok 2004. Rozpočet je sestaven se schodkem 115 miliard korun. Ministr financí Bohuslav uvedl, že rozpočet na rok 2004 je již sestaven na základě reformy veřejných financí. Jinak by deficit rozpočtu dosáhl až 183 miliardy korun.

Skupina PPF získá od společnosti CME její podíl v bývalé servisní firmě televize Nova, společnosti ČNTS. Hodnota prodeje je více než 1,45 miliardy korun (53,2 milionu dolarů). Výsledkem transakce bude ukončení soudních sporů kolem rozchodu majitele licence na vysílání televize Nova, firmy CET 21, a bývalé servisní firmy Novy, společnosti ČNTS.



Posledních 7 dní na našem serveru

Fintriky  tohoto týdne hledaly "Nejlepší banku pro studenty..." Jste student a nevíte, kterou banku si vybrat pro svůj účet? Přečtěte si články z tohoto týdne (každý den jedna banka) a páteční srovnání všech bank poskytujících studenstské účty. Potom si již bez problému vyberete banku, která bude nejlepší právě pro vás.

Tento týden jsme pro vás v sekci Bankovnictví zaktualizovali veškeré informace o nabídkách českých bank pro právnické osoby. Pokud hledáte ten správný účet pro vaši firmu, jste na správném místě!

Na stránkách Reality.finance.cz spouštíme od dnešního dne nový seriál. Tentokrát se v něm věnujeme garážovým vratům. Pokud jste tedy vlastníkem vozu a právě se chystáte k výměně či pořízení garážových vrat, jistě si najdete v seriálu své.

Nezapomeňte také navštívit sekci Bydlení. Úroky z hypotečních úvěrů se čas od času mění. Přehled aktuálních úrokových sazeb naleznete v Podmínkách hypoték.

V sekci Leasing a splátky jsme pro vás aktualizovali seznamy leasingových i splátkových společností.

V sekci Penze jsme pro vás tento týden zaktualizovali informace o všech penzijních fondech. Pokud si právě vybíráte vhodný penzijní fond, pak byste se měli rozhodovat mimo jiné i podle Struktury portfolia PF. 

Seriál o daňovém plánování pokračuje svým dalším dílem. Tento týden se věnuje holdingovým společnostem. Přečtěte si aktuální díl s názvem "Holdingové společnosti jako efektivní způsob plánování". S předchozími díly se můžete seznámit v sekci Daně.


Anketa

Nehod a neukázněných řidičů na slilnicích stále přibývá. V naší poslední anketě jsme se vrátili k celorepublikové dopravně bezpečnostní akci Kryštov, ktderá probíhala ve dnech 29. září až 3. října tohoto roku. Během této akce bylo zkontrolováno přes 360 tisíc vozidel. Zajímalo nás, zda podle vás mají obdobné akce smysl. A jak vaše halsování dopadlo?

Dvě třetiny hasujících se domnívají, že ano, ale pouze v případě pokud budou nečekané. Naopak třetina čtenářů se domnívá, že tyto akce nemají vliv, neboť si řidiči v době akce dají pozor. Ze zveřejněných výsledků akce Kryštov, ale jasně vyplývá, že měla úspěch, i když pro nás jako řidiče výsledky nedopadly právě příznivě.

A nyní ještě výsledek ankety v grafické podobě.

 Mají podle Vás policejní akce typu "Kryštof" smysl?


Ano - pokud budou nečekané
Ne - řidiči si dají v době akce pozor
Nevím - vozidlo neřídím

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU