Pomozte dětem!

16.10.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Mnoho dětí, i v dnešní době, vyrůstá v naprosté chudobě. Nemají dostatek jídla, peníze na studium, zdravotní péči, pořádné oblečení, atd. Jak jim můžeme pomoci? Adopcí na dálku. Jak to funguje?  Kam se obrátit?

Programů, které se zabývají adopcí dětí na dálku, je po celém světě několik. Mnoho lidí o nich ani neví. Přitom v naší zemi působí projekt Arcidiecézní charity Praha, do kterého se můžete zapojit i Vy, již po dobu několika let. Ale jak? Velmi snadno!

Cíl celého projektu
Cílem projektu je, aby dítě bylo díky získanému vzdělání schopno v budoucnosti zabezpečit sebe i svoje rodiny. Důležité také je, aby jejich děti nikdy nepotřebovaly žádnou rozvojovou pomoc. To vše se může docílit jen naší společnou pomocí. Pomocí - získat lepší vzdělání.

Kdo se může stát adoptivním rodičem?

  1. Nejčastěji se této úlohy chopí rodiny, manželské páry, důchodci nebo lidé žijící sami v domácnosti.
  2. Své finanční prostředky i síly mohou také spojit různé zájmové skupiny, kroužky, školy, třídy, …
  3. Poslední skupinou jsou soukromé firmy. V naší zemi, průnik do komerčního a neziskového sektoru, je zatím úzký v porovnání se západními zeměmi. Přesto jsou firmy významnou a nenahraditelnou oporou celého projektu.

Jakou částkou můžete do projektu přispět?
Adopce dítěte je dobrovolná
. Dolní hranice je ale přesně určena, aby se pokryly základní potřeby. V jednotlivých zemích se tato částka různí.

Indie

  4 900 Kč

Litva

  6 900 Kč

Uganda

  7 000 Kč

Minimální hranice příspěvku za rok

Dárky, které se posílají dětem v balíčcích, se často ztrácejí. Organizace za ty větší musí navíc  platit clo a odesílatel drahé poštovné. Proto se doporučuje finanční částka nad rámec pravidelného ročního  příspěvku. Díky lítosti, ale i závisti ostatních dětí, které žádný dárek nedostanou, se částka přijatá na dárky spravedlivě dělí mezi všechny "adoptované" děti. Výjimkou bývají zvláštní případy (operace,…). Pak přichází příspěvek pouze dítěti, pro které je určen.
Jestliže si někdo nemůže dovolit hradit výše uvedenou částku, a přesto by rád přispěl, pak si může zvolit z dalších projektů, které charita organizuje. Příspěvek je zde libovolný.

Indie

projekt na odstranění dětské práce

Indie - Shimoga 

dostavba školy

Uganda

založení a vybavení knihoven v ugandských vesnicích

Uganda 

příspěvek na stavbu "České" nemocnice

Projekty, kde nejsou určeny minimální hranice darované částky

K čemu se peníze používají
Z finanční částky, která je převedena na konto charity, se dítěti hradí školné, školní pomůcky, zdravotní péče a pojištění.
Arcidiecézní charita  spolupracuje ve všech uvedených zemích s tamními organizacemi smluvně. Charitu z dané země si ovšem vždy nejdříve pečlivě prověří. Ta pak musí pracovat v souladu s pravidly projektu. Arcidiecézní charita požaduje nejenom od svých partnerů pravidelné vyúčtování všech příspěvků a nákladů, ale její pracovníci sledují fungování projektu přímo na místě.
Náklady celého projektu jsou hrazeny z vybraných příspěvků. Pohybují se přibližně na úrovni osmi procent. K dětem se tedy nedostatne celá částka Vašeho příspěvku, ale částka o osm procent nižší.

Kontakt mezi "adoptivními rodiči" a dětmi
"Adoptivní rodiče" dostanou prostřednictvím Arcidiecézní charity fotografie podporovaných dětí, které si předtím vyberou. K tomu se dále přikládají potřebné informace o rodině a prostředí, v němž děti vyrůstají. Děti pak svým sponzorům píší, a to 2x ročně. "Rodiče" také mohou sledovat pokroky dětí prostřednictvím zprávy a vysvědčení, které každý rok obdrží.

Uvažujete o pomoci chudým dětem? Pak Vás jistě vřele přivítají na:

Arcidiecézní charita Praha
Londýnská 44
120 00  PRAHA 2

Tel: 224 250 985
E-mail: adopce@charita-adopce.cz
www.charita-adopce.cz

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU