Soud potvrdil pokutu 160.000 korun pro Lesy ČR

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. prosince (ČTK) - Lesy ČR chybovaly v roce 2009 při nákupu osobních automobilů Audi pro vedení společnosti. Pokuta 160.000 korun, kterou za to loni státní firmě uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), platí. Žalobu Lesů ČR nyní zamítl Krajský soud v Brně, zjistila ČTK z webu soudu. Odůvodnění soud nezveřejnil.

Lesy ČR na zakázku nevypisovaly soutěž a uzavřely v únoru a březnu loňského roku smlouvy přímo se společností Import Volkswagen Group. "Zadavatel se dopustil dělení zakázky, čímž došlo ke snížení její ceny pod zákonné limity a následnému přidělení bez výběrového řízení," uvedl loni předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Lesy ČR uzavřely nejdříve smlouvu na šest automobilů Audi typů A4 a A6 za celkem 5,382 milionu korun bez DPH a o měsíc později od stejného dodavatele odebraly v rámci zakázky malého rozsahu vůz Audi A8 za 1,651 milionu Kč bez DPH.

Podle ÚOHS jsou si obě zakázky podobné. Šlo o vozy pro management firmy a zakázky na ně byly zadány v rozmezí čtyř týdnů. Zakázky tedy měly být uskutečněny dohromady a s veřejných výběrovým řízením.

Lesy ČR před ÚOHS obhajovaly svůj postup zejména výraznou slevou, kterou dodavatel poskytl. V obou případech však státní podnik vyzval k podání nabídky pouze společnost Import Volkswagen Group. Neučinil ani žádnou poptávku či průzkum trhu s požadovanými automobily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK