Jaderný gigant Areva letos čeká provozní ztrátu

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 12. prosince (ČTK) - Francouzský jaderný gigant Areva očekává v letošním roce provozní ztrátu 1,4 až 1,6 miliardy eur (36 až 41 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Informovala rovněž o svém novém strategickém plánu pro zlepšení výkonnosti, který zahrnuje například prodej aktiv v hodnotě přes 1,2 miliardy eur. V Česku je nyní Areva mezi uchazeči o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Podrobnosti nového plánu v úterý představí generální ředitel společnosti Luc Oursel. "Areva je vzhledem k očekávanému růstu spotřeby elektřiny přesvědčena, že vyhlídky pro rozvoj jaderné energetiky zůstávají v příštích letech silné," upozornil dnes Oursel.

Areva se nyní podle agentury Reuters potýká se zpožděním při výstavbě dvou jaderných reaktorů nové generace. Některé státy se navíc začaly odklánět od jaderné energetiky v důsledku havárie v japonské elektrárně Fukušima.

V médiích se již dříve objevily zprávy o tom, že Areva vykáže rozsáhlé ztráty a plánuje snižování počtu zaměstnanců. Společnost dnes kvůli těmto zprávám požádala o pozastavení obchodování se svými akciemi. Uvedla, že tak chce zajistit, aby trh i všichni její akcionáři obdrželi stejným způsobem komplexní a přesné informace.

Po zveřejnění tiskového prohlášení, které zahrnovalo informace o strategickém plánu a odhad celoročního zisku, bylo obchodování s akciemi podniku obnoveno. Jejich cena poté klesla o více než čtyři procenta. O snižování počtu zaměstnanců se v prohlášení nehovoří. Podle jednoho francouzského listu by ale firma mohla zrušit až 4000 pracovních míst.

Areva je největším světovým dodavatelem jaderných reaktorů a významným producentem uranu. Soupeři Arevy v tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně jsou americká firma Westinghouse z japonské skupiny Toshiba a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK