Japonské akcie oslabily, kvůli krizi v eurozóně klesá také euro

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily a jejich hlavní index odepsal více než jedno procento. Udržel si ale jednu z důležitých technických úrovní, která slouží jako hranice podpory. V propadu kurzů se odrazily obavy z hromadného snižování úvěrových ratingů západoevropských zemí, před nímž varovaly některé ratingové agentury. Na devizových trzích ze stejného důvodu klesalo euro.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 101,01 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 1,17 procenta na hodnotě 8552,81 bodu. Udržel se ale nad 25denním klouzavým průměrem, který je v blízkosti 8508 bodů. Širší index Topix oslabil o 0,80 procenta na 740,71 bodu.

Komentátoři jako důvod k poklesu cen akcií uvádění i zklamání ze summitu Evropské unie, který se na konci minulého týdne konal v Bruselu. Lídři eurozóny se na vrcholné schůzce dohodli na zpřísnění rozpočtových pravidel a na změně textu smlouvy o Evropské unii. O změně jsou kromě Velké Británie ochotni jednat i členové EU.

Ratingové agentury ale nejsou příliš přesvědčeny, že by dohoda z Bruselu dluhovou krizi v eurozóně vyřešila. Finanční trhy byly ještě v pátek z dohody nadšeny, v pondělí už ale v obecné nejistotě znovu oslabovaly. Kurz eura se tak vůči dolaru pohybuje kolem nejnižších hodnot za poslední dva měsíce, i když později část ztrát smazal.

Euro během noci spadlo až na 1,3160 USD, později se ale zotavilo a jeho kurz se vrátil na 1,3206 USD. Podle analytiků je ale za zpevněním asi jen takzvané krytí krátkých pozic, kdy především spekulanti ruší sázky na další pokles a jsou nuceni nakupovat. V době, kdy zavíraly trhy v Tokiu, se euro k dolaru prodávalo za 1,3192 USD s poklesem 1,3 procenta.

Dolar vůči japonskému jenu mírně zpevnil na 77,97 JPY, australský dolar k americkému ale odepsal více než jedno procento na 1,0083 USD. Za jeho propadem je celkový pokles na burzách a odklon od rizika, který se odráží i v nezájmu o komodity. Investoři se proto přesouvali k americkému dolaru, jehož index vystoupil na maximum tohoto měsíce 79,651 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK