Pražská burza klesá již šestý den v řadě

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Pražská burza klesá již šestý den v řadě. Hlavní index PX byl kolem 11:15 níže o 0,20 procenta na 858,4 bodu. Nedařilo se opět bankám, zejména Erste Bank. Developer Orco naopak získal téměř dvě procenta. Akcie energetické společnosti ČEZ a telekomunikačního operátora Telefónica ČR stagnují poblíž pondělního závěru, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Podle Pavola Mokoše má svůj podíl na současné náladě i agentura Fitch, která jako poslední z trojice agentur také vyjádřila rozčarování nad výsledkem summitu Evropské unie a dodala, že čeká pokračování krize v průběhu celého příštího roku.

Akcie Erste Bank klesají čtvrtý den v řadě, dnes dopoledne spadly o 1,64 procenta na 305,70 Kč. Komerční banka odepsala 0,35 procenta na 3133 korun. Sentimentu u bank v evropském regionu nepomohla japonská skupina Nomura, která dnes snížila doporučení celému bankovnímu sektoru EU na neutrální úroveň s odvoláním na "krátkodobý protivítr" a horší výhled ekonomiky i jednotlivých států, poznamenal Mokoš.

Z ostatních emisí zaznamenaly procentní ztrátu cenné papíry sázkové společnosti Fortuna, síť autobazarů AAA Auto si pohoršila o necelé půlprocento.

Nejlépe si dopoledne vedly akcie developera Orco, které si připsaly 1,88 procenta na 86,49 Kč. Pojišťovna VIG si polepšila o 1,21 procenta na 710,50 Kč a Philip Morris o půl procenta na 12.116 korun.

Obchodní aktivita byla dopoledne nízká, v systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:15 uzavřeny obchody za více než 243 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK