ZEW: Důvěra investorů v německou ekonomiku se překvapivě zlepšila

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 13. prosince (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v prosinci překvapivě zvýšila po předchozích devíti meziměsíčních poklesech za sebou. Vyplývá to z dnešních údajů německého výzkumného institutu ZEW.

Index ekonomické nálady v prosinci stoupl na minus 53,8 bodu z tříletého minima minus 55,2 bodu v předchozím měsíci. Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters očekávali pokles na minus 56,5 bodu.

"Vypadá to, že ekonomický postoj k Německu se odrazil ode dna," uvedl prezident ZEW Wolfgang Franz. "Odborníci z finančního trhu zjevně očekávají, že ekonomická aktivita v příštích šesti měsících zpomalí, ale neklesne," dodal.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Německá centrální banka Bundesbank minulý týden snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na 0,6 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Růstovou prognózu pro letošní rok zhoršila pouze nepatrně na rovná tři procenta z dřívějších 3,1 procenta.

Hospodářské vyhlídky Německa podle centrální banky zastiňuje dluhová krize v eurozóně. Loni německá ekonomika díky silnému vývozu vzrostla o 3,6 procenta. Předloni se německý hrubý domácí produkt propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK