Počet poštovních zásilek ze zámoří stoupl v prosinci o třetinu

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Počet poštovních zásilek ze zámoří a dalších zemí mimo EU se v prosinci zvýšil proti listopadu o 30 procent. Proti loňsku ale klesl počet objemnějších balíků a naopak narostlo množství listovních zásilek, které mohou obsahovat zboží. Před Vánoci ještě pošta čeká další nárůst, podobně jako u zásilek z tuzemska. ČTK to řekl mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

V porovnání s loňskem počet balíků a listovních zásilek se zbožím ze zámoří roste i přes snížení limitů pro osvobození zboží od cla a DPH. V listopadu byl meziročně vyšší téměř o čtvrtinu, když pošta doručila 142.650 zásilek. Dokládá to zájem Čechů o nakupování v amerických a asijských internetových obchodech.

Snížení limitu pro bezcelní dovoz ze 150 na 22 eur se ale projevil v poklesu objemnějších balíkových zásilek. Jejich množství se snížilo meziročně o 34 procent, naopak listovní zásilky, v rámci kterých lze posílat zboží do dvou kg, rostly téměř o polovinu.

"Zásilky, které lze propustit bez celního řízení putují z pošty okamžitě. Posílili jsme výrazně směny, pracujeme i o víkendech, přesto odbavujeme tzv. zapsané zásilky zhruba s jednodenním zpožděním. Vzhledem k tomu, že od 1.dubna je pošta také celním deklarantem a také objem zásilek vzrostl, je to pro předvánoční období velmi solidní stav," uvedl mluvčí.

U zásilek, které nejsou dostatečně vybavené potřebnými dokumenty, je průměrné zdržení jeden týden. I to je ale individuální a záleží na tom, kdy se po vyzvání adresát ozve a doloží potřebné doklady k zásilce. Odesílatelem bývá často deklarovaný jiný obsah, velmi často pak neodpovídající cena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK