Americké akcie v úterý oslabily, euro je nejníže od ledna

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Americké akcie v úterý pokračovaly v poklesu, a částečně tak reagovaly na postoj tamní centrální banky (Fed) k vyhlídkám ekonomiky. Investory zklamalo, že Fed nepřistoupil k dalším opatřením na podporu hospodářského růstu, i když připustil, že ekonomika stále čelí rizikům. Na devizových trzích pokračovalo v poklesu euro, jehož kurz vůči dolaru klesl nejníže od ledna.

Dow Jonesův index odepsal 66,45 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,55 procenta na hodnotě 11.954,94 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,9 procenta na 1225,73 bodu, index Nasdaq Composite klesl o 1,26 procenta na 2579,27 bodu.

Fed po zasedání svého měnového výboru uvedl, že základní úrokové sazby nechá v pásmu nula až 0,25 procenta. Potvrdil také, že na velmi nízké úrovni hodlá sazby nechat minimálně do poloviny roku 2013. Nenaznačil ale, zda má připravenou nějakou další podporu, například další kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky.

"(Fed) hodnocení ekonomiky zlepšil jen velmi nepatrně, nicméně akciím tak nějak vzal vítr z plachet. Možná proto, že někteří doufali, že Fed se zmíní o dalším podpůrném programu, který by pokračoval v kvantitativním uvolňování," poznamenal šéf investiční společnosti Per Stirling Capital Management Robert Phipps. Wall Street měl po většinu dne mírné zisky, dolů ale zamířil až po zprávě Fedu.

Nálada na trzích nebyla nejlepší ani před zveřejněním zprávy Fedu. Tak jako v minulých dnech se i v úterý obchodníci zaměřovali hlavně na dění v Evropě. Zvláštní pozornost věnovali neoficiálním zprávám, podle nichž německá kancléřka Angela Merkelová nehodlá podpořit zvýšení objemu Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Ten má od poloviny příštího roku nahradit nynější fond EFSF. ESM bude mít efektivní úvěrovou kapacitu půl bilionu eur.

Na devizových trzích pokračovalo v poklesu euro, jehož kurz vůči dolaru spadl až na 1,30 USD. Jednotná evropská měna se tak nachází v blízkosti nejnižších hodnot od letošního ledna a částečně reagovala i na upozornění ratingových agentur. Ty uvedly, že by mohly snížit rating prakticky všech zemí Evropské unie.

Euro spadlo až na 1,3015 USD, než se trochu zotavilo a jeho kurz se ustálil kolem 1,3024 USD. Za celý den tak oslabilo asi o 1,2 procenta. Vůči japonskému jenu euro odepsalo také 1,2 procenta a dostalo se na 101,56 JPY, i když během dne oslabilo až na 101,49 JPY. Dostalo se nejníže za více než dva měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK