Akcie v Tokiu znovu oslabily, euro se drží nad 1,30 USD

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v poklesu, jejich hlavní index nicméně udržel klíčovou technickou úroveň. Trh částečně reagoval na výsledek zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), který byl pro některé obchodníky zklamáním. Na devizových trzích se zastavil propad eura, jeho kurz ale zůstává blízko nejnižších hodnot od začátku roku.

Hlavní index Nikkei 225 ztratil 33,68 bodu a den uzavřel nižší o 0,39 procenta na hodnotě 8519,13 bodu. Udržel se ale nad 25denním klouzavým průměrem, který patří k významnějším technickým indikátorům. Širší index Topix oslabil o 0,50 procenta na 736,98 bodu.

Fed po zasedání svého měnového výboru uvedl, že základní úrokové sazby nechá v pásmu nula až 0,25 procenta. Potvrdil také, že na velmi nízké úrovni hodlá sazby nechat minimálně do poloviny roku 2013. Nenaznačil ale, zda má připravenou nějakou další podporu, například další kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky.

Na devizových trzích se zastavil propad eura, trh ale bude sledovat, jak si dnes při prodeji dluhopisů povede Itálie. Výsledky by měly být známy kolem poledne. V úterý prodávalo krátkodobé dluhopisy Španělsko a výsledek dopadl nad očekávání dobře. Země umístila víc pokladničních poukázek, než předpokládala, a výrazně klesl i výnos.

V době, kdy zavírala burza v Tokiu, se euro k dolaru prodávalo v kurzu kolem 1,3030 USD. Analytici tvrdí, že kolem 1,30 USD už je cítit silný odpor, takže euro by pod tuto hranici alespoň v nejbližších dnech klesnout nemělo. Pokud by však euro kleslo na 1,2980 USD a tuto úroveň neudrželo, otevírá se prostor pro masivní pokles.

Takzvaný dolarový index, který sleduje vývoj kurzu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil na 80,395 bodu. Ocitl se tak nejníže od ledna. Vůči japonskému jenu dolar zůstal bez výraznějších změn na 77,97 JPY, zatímco australský dolar k americkému osciloval v blízkosti parity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK