Saúdové prý nehodlají kompenzovat výpadek vývozu ropy z Íránu

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 14. prosince (ČTK) - Saúdská Arábie nepočítá s žádnou kompenzací za pokles dodávek ropy od členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v případě, že Západ uvalí sankce na vývoz ropy z Íránu. Řekl to íránský ministr ropného průmyslu Rostam Kásemí. Kartel OPEC ve svém sídle ve Vídni dnes posuzuje situaci na trhu a zvažuje, zda změní těžební limity. Očekává se, že zastánci vysokých cen přistoupí na zvýšení limitů v rozsahu, který jen zlegalizuje nadlimitní těžbu.

Kásemí podle agentury Reuters řekl, že o postoji Saúdské Arábie jej informoval jeho saúdský protějšek Alí Nuajmí. Teherán už delší dobu čelí riziku sankcí za svůj jaderný program, který je podle Západu zneužitelný k vývoji jaderných zbraní. Írán ale trvá na tom, že uran obohacuje pouze pro mírové využití.

OPEC na trh dodává zhruba 30 milionů barelů ropy denně, i když má schváleny nižší kvóty. Ty se v rámci kartelu nikdy nedodržovaly, každá země zpravidla sleduje své vlastní zájmy. Na dnešní schůzce kartel s žádnou změnou kvót nepočítá, ale zřejmě nebude příliš kárat ty země, které limity překračují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK