PSA Peugeot Citroën čeká provozní ztrátu u automobilových aktivit

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 14. prosince (ČTK) - Francouzská společnost PSA Peugeot Citroën očekává, že její automobilová divize se ve druhém pololetí propadne do výrazné provozní ztráty, protože hospodářské problémy v Evropě mají negativní dopad na spotřebitelskou poptávku. Uvedl to dnes generální ředitel společnosti Philippe Varin.

"Vykážeme výraznou ztrátu," řekl Varin k provozním výsledkům automobilové divize za druhé pololetí. "Očekáváme, že proděláme víc, než jsme vydělali v prvním pololetí," dodal. Divize v prvním pololetí vykázala provozní zisk 405 milionů eur (přes deset miliard Kč), napsaly agentury DPA a Reuters.

Společnost PSA Peugeot Citroën již koncem října oznámila, že hodlá v rámci plánu na snížení nákladů zrušit zhruba 6000 pracovních míst v Evropě. Automobilka koncem loňského roku zaměstnávala po celém světě zhruba 198.000 lidí, z toho téměř 164.000 v Evropě.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem automobilů v Evropě. Firma působí i v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. Kolínské automobilky TPCA se ale ohlášené snižování počtu zaměstnanců nedotkne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK