OPEC dohodl celkový limit těžby na 30 milionech barelů denně

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 14. prosince (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dnes dohodla na prvním novém těžebním limitu po třech letech. Nová celková kvóta pro první pololetí byla podle všeobecného očekávání stanovena na 30 milionech barelů denně, což je zhruba na současné úrovni produkce. Týká se přitom všech 12 členských zemí ropného kartelu včetně Iráku a Libye.

Po šestiměsíčním vnitřním sporu mezi Saúdskou Arábií, která prosazovala zvýšení produkce, a zastánci snížení těžby a šroubování cen vzhůru pod vedení Íránu tak nakonec prosadil svou Rijád. Dnešní dohoda ministrů pouze zahrnuje dobrovolný závazek členských zemí, že v případě propadu světové poptávky sníží těžbu.

OPEC měla od konce roku 2008 stanovenu oficiální kvótu bez započtení Iráku na úrovni 24,84 milionu barelů ropy denně. Tehdy ji kartel snížil o rekordních 4,2 milionu barelů, aby reagoval na propad poptávky a cen v důsledku ekonomické recese.

Na letošní červnové schůzce kartel i přes silný růst cen ropy rozhodl, že proti vysokým cenám zasahovat nebude, protože jsou hlavně dílem spekulantů a zásobování trhu je v pořádku. Poté však země Arabského poloostrova v čele se Saúdskou Arábií svou těžbu výrazně zvýšily, aby zklidnily situaci na trhu. Postupně svou produkci zvyšuje Irák a v posledních týdnech navíc začala těžbu po občanské válce obnovovat Libye.

Zvýšená těžba Saúdské Arábie a dalších zemí držela v posledním půlroce ceny ropy na uzdě a jejich růst se zastavil také s ohledem na zhoršení vyhlídek evropské i globální ekonomiky. Cena severomořské ropy Brent se nyní pohybuje pod 110 dolary za barel proti dubnovému maximu 127 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK