Piloti ČSA ukončili stávkovou pohotovost

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Piloti Českých aerolinií ukončili stávkovou pohotovost. Na dnešním jednání Českého sdružení dopravních pilotů (CZALPA) uzavřeli s Českým aeroholdingem memorandum o porozumění, přičemž se dohodli na přechodu stovky pilotů ČSA do dceřiné společnosti Holidays Czech Airlines. Na dnešním brífinku to řekl prezident CZALPA Peter Žmolík.

Mezi další konkrétní výstupy dohody patří, že CZALPA akceptuje převod letadel v rámci Českého aeroholdingu z Českých aerolinií do HOLIDAYS Czech Airlines s tím, že nebude docházet k zásadní redukci obchodních aktivit ČSA a zásadní redukci sítě pravidelných linek. Kapacita letadel ATR 42, které jsou určené pro lety na krátké vzdálenosti, tak bude i nadále primárně využívána pro potřeby Českých aerolinií.

Podle prezidenta ČSA Phillippa Moreelse je dohoda vedení společnosti s odborovým sdružením pilotů pozitivní zprávou směrem k cestujícím, kteří se už nebudou muset strachovat o dodržování letového plánu. Dobrá zpráva je to ale i pro společnost, která se teď bude moci soustředit na pokračování restrukturalizace aerolinií, dodal.

Piloti, kteří přejdou do HOLIDAYS Czech Airlines, se budou moci v budoucnosti kdykoliv hlásit do výběrových řízení v Českých aeroliniích ze stejné pozice tzv. seniority, ze které odcházeli z ČSA.

Protest pilotů začal 1. prosince, kdy kvůli němu musely ČSA zrušit 25 zpátečních letů. Na místo vlastních zaměstnanců si České aerolinie najaly letadla a posádky zahraničních společností. Tyto společnosti pro ČSA uskutečnily celkem 70 letů. Poslední pronajatý stroj ruzyňské letiště opustil minulé úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK