Drábek předloží vládě změny v minimální mzdě

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) znovu předloží vládě návrh na změnu nařízení týkajícího se minimální mzdy. Chce zrušit omezení pro zdravotně postižené, mladistvé a mladé lidi do 21 let. U nich totiž může být výše minimální mzdy nižší než o ostatních zaměstnanců. O tom, zda se změní i výše minimální mzdy, rozhodne vývoj české ekonomiky, řekl ČTK Drábek.

V současnosti totiž může být mladistvým snížena sazba na 80 procent a u zaměstnanců mezi 18 až 21 roky po dobu prvních šesti měsíců na 90 procent. Podobně u zdravotně postižených pobírajících invalidní důchod se může minimální mzda pohybovat až na 50 procentech standardní částky. "Budu to předkládat, aby nejpozději od 1. ledna 2013 byla ta úprava, která má sjednotit minimální mzdy pro všechny kategorie zaměstnanců," řekl Drábek. Kdo konkrétně úpravu předloží, nesdělil.

To, zda se zvedne i výše minimální mzdy, bude podle Drábka záviset na české ekonomice. "Vyčkám, jaký bude vývoj v následujících měsících," řekl Drábek. Kdy by se tak výše minimální mzdy mohla změnit, bude podle něj také záviset například na jednání tripartity či porady ekonomických ministrů.

O zvýšení minimální mzdy jednala vláda již počátkem tohoto měsíce. Drábek jí předložil dvě varianty. Podle první se počítalo s nárůstem z 8000 na 8400 korun, podle druhé na 8500 korun. Nakonec však vláda ani jeden z nich nepřijala. Ministři argumentovali tím, že si to nemohou dovolit v situaci, kdy nevědí, jak se bude vyvíjet ekonomika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK