Šéf Bundesbanky odmítl vtahování ECB do záchrany zadlužených zemí

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. prosince (ČTK) - Šéf německé centrální banky Jens Weidmann dnes rezolutně odmítl snahy dotlačit Evropskou centrální banku k tomu, aby podporovala vládní finance předlužených zemí eurozóny tištěním nových peněz. Vedení ECB za nového prezidenta Maria Draghiho nijak nezmění tradiční důraz banky na cenovou stabilitu, řekl šéf Bundesbanky v projevu k desátému výročí vzniku eura.

Tištění peněz na podporu zemí ohrožených dluhovou krizí je "myšlenka, která by měla být definitivně opuštěna", řekl Weidmann podle textu projevu, který dostaly agentury. Kdyby centrální banka měla sanovat vládní finance, stalo by ji to nezávislost a věrohodnost, uvedl. Weidmann je ze své funkce členem bankovní rady ECB.

ECB od loňska kupuje státní dluhopisy ohrožených zemí eura na trhu, avšak tyto nákupy se snaží plně neutralizovat stahováním stejných částek z oběhu. V eurozóně i mimo Evropu rostou tlaky na to, aby ECB začala masivně a bez sterilizace nakupovat dluhopisy zemí jako Itálie a Španělska a podle některých ekonomů je to jediná možnost, jak dluhovou krizi překonat.

Weidmann stejně jako celá Bundesbanka je ostře proti takovýmto krokům, které by vedly k růstu inflace a zaštiťují se tím, že mandát ECB nic takového nedovoluje. Weidmann uvedl, že ostatní kolegové v ECB jsou stále skeptičtější vůči programu omezených nákupů dluhopisů, který banka zavedla loni v květnu na podporu Řecka a v nichž už utratila přes 200 miliard eur.

"Za prezidentů Wima Duisenberga a Jeana-Clauda Tricheta ECB a evropské centrální banky spolehlivě zachovávaly stabilitu nové měny, a to i za finanční a dluhové krize," řekl Weidmann. "A s Mariem Draghim jako novým prezidentem ECB se v tomto ohledu nic nezmění. Draghi minulý týden ocenil tradici Bundesbanky vést přísnou měnovou politiku.

Bundesbanka podle Weidmanna je ochotna půjčit ze svých rezerv Mezinárodnímu měnovému fondu peníze, které by šly ohroženým zemím eura, jak se minulý týden dohodl summit Evropské unie. Udělá to však jen v případě, že svým dílem přispějí i neevropské země, řekl Weidmann podle agentury Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK