Ekonom MMF varoval před příliš rychlými vládními úsporami

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard dnes varoval před vynucováním příliš rychlých a tvrdých úsporných opatření, protože ta povedou k poklesu ekonomiky, který situaci veřejných financí ještě zhorší. Ozdravování vládních financí je sice nutné, měl by to ale být delší proces, řekl Blanchard ve vystoupení na Radě pro zahraniční vztahy v New Yorku.

Blanchard vyjádřil údiv nad debatou o tom, zda nejlepší cestou vpřed jsou úsporná opatření ke snížení rozpočtových deficitů, nebo stimulace ekonomického růstu za cenu vyšších deficitů. Ve většině případů podle něj úspory vedou k ekonomickému poklesu. "Naděje že fiskální konsolidace vyvolá mezi lidmi optimismus, a to povede příští rok k hospodářskému boomu, je podle mého názoru něco, čeho bychom se měli vzdát," řekl Blanchard.

Ekonom MMF připustil, že v určitých mezních situacích vedla zvýšená rozpočtová zodpovědnost vlád ke zlepšení ekonomiky. Dodal ale, že většina Evropy ani Spojené státy nejsou v tak špatné situaci, aby něco takového potřebovaly.

Evropa nastartovala vlnu vládních úsporných programů krátce po vymanění z ekonomické recese pod vlivem dluhové krize v Řecku a dalších zemích eurozóny. Přísná opatření požaduje po ostatních zemích eura zejména Německo.

"Mám pocit, že každý by se měl shodnout na tom, že fiskální adaptace by měla být dlouhým, věrohodným procese, zaváděným ve střednědobém výhledu," řekl Blanchard podle agentury Reuters. Vyjádřil obavy z toho, jak silně vlády cítí potřebu uspokojit trhy zaváděním velmi důrazných a velmi rychlých ozdravných kroků.

Ke dluhové krizi v eurozóně Blanchard řekl, že pokud ji Evropa nezastaví, postihne to různými způsoby většinu světa. I kdyby se to ale podařilo, příští rok podle něj pro Evropu nebude dobrý. Její ekonomika bude pod silným tlakem nejen rozpočtových úspor, ale i snah bank o zvyšování kapitálové přiměřenosti a snižování dluhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK