Analytici: Vláda zřejmě bude muset rozpočet na 2012 ještě upravit

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Vláda bude muset kvůli udržení důvěryhodnosti ČR státní rozpočet na příští rok ještě upravit nebo vypracovat další úsporná opatření, která by reagovala na skutečný vývoj ekonomiky. V reakci na dnes schválený státní rozpočet to uvedli analytici oslovení ČTK. Pokud vláda nepřijde s úspornými kroky, schválený schodek nedodrží, upozornili ekonomové.

Koaliční vládě premiéra Petra Nečase se dnes podařilo ve sněmovně i přes nesouhlas opozice prosadit státní rozpočet na příští rok. Jeho schválený schodek má klesnout proti letošku o 30 miliard na 105 miliard korun. Vláda ale sama připouští, že v případě nepříznivého vývoje ekonomiky přijde do sněmovny s úpravou rozpočtu. Ten je totiž sestaven na ekonomický růst o 2,5 procenta.

Analytici přitom očekávají růst ekonomiky maximálně do jednoho procenta, někteří i pokles ekonomiky. Ministerstvo financí počítá nyní pro příští rok s růstem o jedno procento.

"Rozpočet nereflektuje očekávaný vývoj ekonomiky v roce 2012, ale vzhledem k časovým možnostem se nedá nic jiného dělat. V každém případě bude nanejvýš vhodné co nejrychleji připravit novelu rozpočtu založenou na podstatně horším výhledu ekonomiky. Je to minimum, které je žádoucí z hlediska důvěryhodnosti ČR," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj je nutné počítat s úsporami hned od počátku roku, aby vláda zbytečně netlačila na růst nového dluhu.

"Lze očekávat, že schodek státního rozpočtu dosáhne vyšší hodnoty, nedojde-li k dodatečným opatřením vlády. Pokud by ekonomika stagnovala, byl by schodek státního rozpočtu o 25 až 30 miliard vyšší," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. V případě recese by podle něj byl výpadek rozpočtu ještě vyšší.

Naopak analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek se domnívá, že rozpočet může bez legislativních změn fungovat, pokud česká ekonomika v příštím roce aspoň o pár desetin procenta poroste. "Pokud bude výpadek větší, budou nutné změny. Na ně je ale v tomto okamžiku dost času," uvedl.

Z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí vyplývá, že tuzemská ekonomika v příštím roce poroste v průměru o 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK