Pražská burza o procento oslabila, dolů ji táhla Erste Bank

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Pražský akciový trh se dnes vrátil k poklesu, hlavní index PX přišel o 0,97 procenta na 853,8 bodu a opět se přiblížil svému letošnímu minimu z konce listopadu. Burzu táhly dolů hlavně cenné papíry Erste Bank, nedařilo se ani mediální CME a pojišťovně VIG, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie Erste Bank, kterým analytici Deutsche Bank snížili cílovou cenu na 14,5 eura (cca 373 Kč), klesly o 4,74 procenta až na cenu 293,60 Kč za akcii.

Cenné papíry mediální CME a pojišťovací skupina VIG přišly o více než tři procenta na 145 Kč, resp. 691 korun, a o více než dvě procenta slabší na necelých 127 korunách končila dnešní obchodování těžební NWR.

ČEZ obchodní seanci uzavřel o čtvrt procenta slabší na ceně 750 Kč za akcii a ztrátě se dnes nevyhnula ani Komerční banka. Oslabila přes půl procenta na 3135 korun.

V mírném zisku naopak skončily emise Fortuny nebo Telefóniky. Obě si polepšily o půl procenta, Fortuna na 90,50 Kč, Telefónica na 373,90 Kč. Mírně zisková byla i tabáková Philip Morris a textilka Pegas Nonwovens.

V červeném se podle analytiků nacházejí i další akciové trhy. "Některé investory zklamalo včerejší zasedání Fedu, který nepřišel s žádnou změnou měnové politiky a důvod k optimismu trhům neposkytla ani německá kancléřka Merkelová, která zopakovala, že nevidí žádné rychlé a bezbolestné řešení evropské dluhové krize. Akcie finančního sektoru proto pokračují v poklesu. Nedaří se také cenám komodit, kterým neprospívá posilování amerického dolaru. Silně koriguje například cena ropy a výrazné ztráty si tak připisují energetické i ostatní komoditní akcie. Zámořské akcie po otevření také klesají," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK