Ceny ropy po rozhodnutí OPEC a kvůli euru prudce klesly

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes prudce klesly a ke konci odpoledne ztrácely více než čtyři dolary na barel. Trh reagoval na rozhodnutí ropného kartelu OPEC, který stanovil vysoký těžební limit, ale neřekl, jak bude bránit případnému propadu cen. K cenovému poklesu přispívala i pokračující dluhová krize, která srazila kurz eura proti dolaru.

Cena severomořské ropy Brent klesla před 17. hodinou SEČ o tři a čtvrt dolaru na zhruba 106,25 dolaru za barel. Americká ropa WTI oslabila o více než čtyři dolary k 96 dolarům za barel a propadla se až na 95,77 USD.

Organizace zemí vyvážejících ropu se dnes dohodla na prvním novém těžebním limitu po třech letech a stanovila jej na 30 milionů barelů denně, zhruba na současné úrovni produkce. Dohoda ale neobsahuje žádný mechanismus, jak v případě propadu cen produkci snížit. Kartel ani nesdělil, jak se vyrovná s rostoucí těžbou Libye, to vše v situaci, kdy se vyhlídky globální ekonomiky a poptávky po ropě zhoršují.

"Není jasné, jak OPEC stanoveného cíle dosáhne; rozhodnutí znamená pro ceny riziko poklesu," řekl agentuře Reuters šéf komoditního výzkumu firmy Natixis Nic Brown. "Nejnovější odhady poptávky od OPEC a IEA (Mezinárodní agentury pro energii) jsou zřejmě stále příliš vysoké, ceny ropy budou muset klesnout," uvedl Julian Jessop z londýnské Capital Economics.

Euro dnes k dolaru kleslo pod hranici 1,30 USD a rostoucí dolar srážel ceny většiny komodit. Evropskou měnu oslabovala pokračující dluhová krize a pochybnosti trhů o schopnosti evropských politiků ji zastavit.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 106,27 109,50 New York - Nymex WTI leden 96,10 100,14

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK