Trend poklesu cen zlata vrcholí propadem pod 1600 dolarů

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. prosince (ČTK) - Na trzích drahých kovů dnes vrcholil několikatýdenní pokles zlata, jehož cena se propadla pod hranici 1600 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu), nejníže za dva a půl měsíce. Zlato stejně jako jiné komodity srážel dolů prudký růst dolaru vůči euru, které oslabovala pokračující dluhová krize v eurozóně.

Zlato na promptním trhu kleslo ke konci odpoledne o téměř tři procenta na 1585,49 dolaru za unci, minimum od konce září. Tento týden jeho cena ztratila přes sedm procent, což by byl nejhlubší týdenní propad za téměř tři měsíce. Od počátku prosince ztrácí osm procent a má namířeno k nejhlubšímu propadu od finanční krize roku 2008.

Dnešním propadem ceny reagovaly hlavně na pokles eura k dolaru pod hranici 1,30 USD. Rostoucí dolar srážel dolů i ostatní komodity a ropa odpoledne ztrácela asi čtyři dolary na barel.

Zlato s přestávkami klesá od počátku září, kdy jeho cena vystoupila na rekordní maximum 1920,30 USD. Žlutý kov není schopen těžit z rostoucí averze k riziku vyvolávané prohlubováním dluhové krize eurozóny, což mezi investory vyvolává otázku nad jeho statutem bezpečné investice v těžkých dobách.

Investoři se nyní uchylují do bezpečí hotovosti a preferují hlavně dolary. To ovšem zlato spolu s ostatními komoditami tlačí dolů, protože jej v jiných měnách zdražuje. Na peněžním trhu je navíc kvůli vysoké poptávce evropských bank cítit nedostatek dolarových úvěrů, což investory nutí k agresivním prodejům zlata, řekli analytici agentuře Reuters.

Prudce dnes klesaly i ceny dalších drahých kovů. Platina oslabila o více než tři procenta na zhruba 1420 dolarů za unci. Za prosinec platina ztrácí šest procent, což je její největší pokles od září. Cena stříbra klesla dnes o více než šest procent na 28,82 dolaru za unci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK