MMF: Reformy v Řecku se opožďují ve většině oblastí

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 14. prosince (ČTK) - Reformy veřejného sektoru v Řecku se opožďují za stanovenými cíli ve většině oblastí a zčásti kvůli tomu se ekonomika země nedokáže vymanit z propadu. Řekl to na dnešní finanční konferenci v Aténách šéf mise Mezinárodního měnového fondu v zemi Poul Thomsen. Vyzval řeckou vládu, aby mnohem agresivněji snižovala velikost přebujelého veřejného sektoru a namísto zvyšování daní se zaměřila už jen na omezování výdajů.

"Reformy ve většině oblastí zaostávají za plánem, což je podle našeho názoru hlavní příčinou, proč ekonomika nadále klesá," řekl Thomsen. "Ke snižování deficitu potřebujeme více strukturálních reforem ve veřejném sektoru," dodal.

Zatížení řeckých daňových poplatníků již podle Thomsena dosáhlo maximálního limitu a dál už musí země snižovat deficit osekáváním výdajů. "Snadno dosažitelné ovoce je pryč. Dospěli jsme k limitu, čeho se dalo dosáhnout zvyšováním daní. Z toho plyne, že se musíme přesunout na stranu výdajů," řekl.

Thomsen upozornil na to, že pokud vláda neurychlí reformy veřejného sektoru, zůstane rozpočtový deficit kolem deseti procent hrubého domácího produktu. Vyzval proto Atény k propouštění státních zaměstnanců a snižování jejich vysokých platů.

"Řecko zřejmě bude muset akceptovat nedobrovolné propouštění a řešit dědictví vysokých a nepružných mezd. Nepokládám za možné, aby oživování veřejných financí pokročilo, aniž by se vypořádali s těmito tabu," řekl zástupce MMF.

MMF v úterý snížil svůj výhled ekonomického výkonu Řecka a předpověděl, že ekonomika v letošním roce klesne o šest procent místo dříve předpokládaných 5,5 procenta. Pro příští rok pak MMF revidoval pokles na tři procenta z 2,75 procenta.

Řecko nyní jedná o detailech druhého balíku mezinárodní pomoci, jehož součástí je i dohoda o odpisu hodnoty řeckých obligací držených soukromými věřiteli až o 50 procent. Zadlužení země by díky dohodě mělo klesnout do roku 2020 na 120 procent HDP z nynějších více než 160 procent.

Řecku se tento měsíc podařilo odvrátit bankrot poté, co zahraniční věřitelé odsouhlasili uvolnění osmi miliard eur z loňského balíku tříletého úvěru v sumě 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč). Ten ale Řecku nebude stačit, a země si proto v říjnu dohodla s dalšími členy eurozóny a měnovým fondem druhý záchranný program v objemu 130 miliard eur. Nyní se v Aténách projednávají detaily této dohody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK