ČSÚ dnes bude informovat o cenách ve výrobě a zahraničním obchodu

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v listopadu vyvíjely ceny výrobců. V říjnu tempo růstu stagnovalo na zářijových 5,6 procenta. Statistici budou dnes také informovat o vývoji dovozních a vývozních cen v říjnu.

"Říjnové výsledky cen výrobců dopadly podle očekávání vcelku pozitivně. Prostor pro zvyšování cen se firmám každým dnem zmenšuje, v některých případech už ani neexistuje," řekl ČTK analytik ČSOB Petr Dufek. Růst nákladů na vstupní suroviny a meziprodukty dosud korigovala silná koruna. Výrazné oslabení kurzu koruny v příštích měsících zřejmě přinese vyšší tlak na růst průmyslových cen, které se však do spotřebitelských cen v ČR promítají jen velmi omezeně, doplnil analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Ceny zahraničního obchodu Česka v září stejně jako v předchozím měsíci meziročně rostly, konkrétně u dováženého zboží to bylo o pět procent a u vyváženého o 3,1 procenta. Proti srpnu se dovozní ceny zvýšily o 1,5 procenta a vývozní o 1,3 procenta.

V meziročním srovnání vývoj dovozních cen ovlivnilo zejména zdražení minerálních paliv o 30,6 procenta. Na vývoji vývozních cen se podepsaly vyšší ceny polotovarů, minerálních paliv a chemikálií a průmyslového spotřebního zboží. Ceny strojů a dopravních prostředků opět klesly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK