Japonské akcie znovu klesly, index Nikkei na minimu za dva týdny

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes dál klesaly a jejich hlavní index sestoupil na minimum za dva týdny. Trh je nadále znepokojen dluhovou krizí v eurozóně a čeká na to, jak si povede Španělsko v dnešní aukci nových dluhopisů. Na devizovém trhu euro nepatrně posílilo, zůstalo však pod hranicí 1,30 USD.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,7 procenta na 8377,37 bodu a sestoupil pod 25denní klouzavý průměr, což může být signál k dalšímu propadu. Širší index Topix oslabil o 1,6 procenta na 725,02 bodu.

Akcie v Tokiu stejně jako na dalších světových burzách oslabuje nejistota kolem dluhové krize v eurozóně, poté, co páteční dohodu evropského summitu trh označil za nedostatečný. Ve středu se italské zápůjční náklady v aukci dluhopisů dostaly na nová rekordní maxima a nejvyšší němečtí činitelé odmítli výzvy k neomezeným intervencím Evropské centrální banky na pomoc ohroženým zemím. Dnes se bude čekat na výsledek španělské aukce střednědobých dluhopisů, kde chce Madrid získat až 3,5 miliardy eur.

Na asijském devizovém trhu se zastavil propad eura, jeho kurz ale zůstal pod hranicí 1,30 USD a v blízkosti středečního minima za 11 měsíců. Strach z dalšího prohlubování krize v eurozóně nutí investory prodávat riziková aktiva a uchylovat se do bezpečí amerického dolaru.

Ke konci tokijského obchodování euro posílilo o 0,1 procenta na 1,2995 USD po středečním propadu až na 1,2945 USD, minimum od 11. ledna, Vůči jenu euro rovněž mírně stouplo na 101,45 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn byl na 80,507 bodu, těsně pod středečním 11měsíčním maximem 80,73 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK