Harmonizovaná inflace na Slovensku je nejvyšší od léta 2006

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. prosince (ČTK) - Meziroční míra inflace měřená podle pravidel Evropské unie v listopadu na Slovensku zrychlila na 4,8 procenta z říjnových 4,6 procenta. Harmonizovaná inflace tak vystoupala na nejvyšší hodnotu od srpna 2006. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad. Analytici naopak očekávali, že tempo růstu spotřebitelských cen v předposledním měsíci roku mírně zpomalí.

Inflaci v listopadu podpořilo zejména desetiprocentní zdražení jízdného na železnici. To se projevilo ve zvýšení cen v kategorii doprava o 11,5 procenta. Naopak, tempo meziročního růstu cen potravin a nealkoholických nápojů zvolnilo na pět procent z 5,8 procenta v říjnu. Meziměsíčně ceny v listopadu vzrostly o půl procenta po říjnovém nárůstu o 0,2 procenta.

Rychlejší zvyšování cen zboží a služeb na Slovensku potvrdila už dřívější čísla, podle kterých inflace počítaná na základě národní metodiky vystoupila v listopadu na 4,6 procenta. To je nejvyšší hodnota za poslední tři roky.

Inflace vykazovaná podle pravidel EU slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie. Rozdíly v hodnotách inflace sestavené na základě národní a harmonizované metodiky jsou způsobeny odlišným složením spotřebitelských košů. Inflace podle metodiky EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondů oprav.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK