Erste Bank mění management v Rumunsku a Maďarsku

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Dozorčí rada rakouské finanční skupiny Erste Group odsouhlasila změny ve vedení, které se týkají jak holdingu, tak i dceřiných společností v Maďarsku a v Rumunsku. Vymění se vedení rumunské banky Banca Comerciala Romana (BCR) a posílí se zodpovědnost za řízení rizik v Erste Bank Madarsko. Tato opatření zároveň sníží počet členů představenstva Erste Group ze stávajících sedmi na pět a těmto pěti členům se prodlouží jejich smlouvy do poloviny roku 2017. Současné mandáty vyprší v polovině roku 2012, informovala dnes banka v tiskové zprávě.

Z rumunské banky ke konci března odejde Oana Petrescu a banku opět povede Martin Škopek, který již v jejím čele stál a nyní vede retailové aktivity celé skupiny. "Cílem tohoto rozhodnutí je zabezpečit navzdory obtížným ekonomickým podmínkám plynulé pokračování obchodu s drobnými klienty společnosti BCR a zajistit tak, aby banka mohla profitovat z toho, až dojde k opětnému oživení soukromé spotřeby," uvedl ke Škopkově jmenování generální ředitel společnosti Andreas Treichl.

Škopek, který od listopadu 2006 do června 2010 v BCR vybudoval a řídil obchod s drobnými klienty, bude vedle této funkce nadále pokračovat v řízení celoskupinových aktivit v oblasti obchodu s drobnými klienty a zůstane nadále předsedou celoskupinového představenstva pro obchod s drobnými klienty.

Bernhard Spalt, stávající člen představenstva Erste Group zodpovědný za řízení rizik, převezme od února příštího roku zodpovědnost za řízení rizik v Erste Bank Madarsko, přičemž tato pozice nebyla obsazena od léta 2011. "Bernhard Spalt je pravděpodobně nejkompetentnějším manažerem řízení rizik, jakého si Maďarsko mohlo přát. Jeho zkušenost a vytrvalost jsou zárukou, že v naší maďarské dceřiné společnosti již brzy nastane období s nižším rizikem,” prohlásil Treichl.

Oblast působností Spalta v Erste Group převezme Gernot Mittendorfer, stávající člen představenstva zodpovědný za podnikové financování a investiční bankovnictví. Obchodní oblast v působnosti Mittendorfera převezme Franz Hochstrasser, který tuto funkci zastával již od července 2008 do března 2009 a který zůstane i nadále zodpovědný za finanční a kapitálové trhy skupiny.

Veškerá jmenování musí být ještě schválena místními dozorčími orgány, uvedla Erste Bank v tiskové zprávě.

Erste Group je jedním z předních poskytovatelů finančních služeb v zemích střední a východní Evropy. Působí v osmi zemích, tedy v Rakousku, České republice, na Slovensku, v Rumunsku, Maďarsku, Chorvatsku, Srbsku a na Ukrajině. Skupina má více než 50.000 zaměstnanců a obsluhuje zhruba 17 milionů klientů.

Banka za tři čtvrtletí vykázala po zaúčtování jednorázových nákladů ztrátu 973 milionů eur, tedy v přepočtu asi 24,1 miliardy Kč. Loni měla ve stejném období zisk 634 milionů eur. Skupina před ztrátou varovala již v první polovině října, kdy oznámila mimořádná opatření spočívající v odpisech firemní hodnoty v Maďarsku a Rumunsku a vytvoření dodatečných rezervních a opravných položek k úvěrům a pohledávkám v Maďarsku.

V Česku Erste ovládá Českou spořitelnu a s jejími akciemi se obchoduje i na pražské burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK