Nezaměstnanost v Řecku ve čtvrtletí stoupla na 17,7 procenta

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 15. prosince (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku v letošním třetím čtvrtletí stoupla na 17,7 procenta z 16,3 procenta v předchozích třech měsících. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od roku 1998, kdy se tato data začala v nynější podobě sledovat. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů řeckého statistického úřadu.

V meziročním srovnání se míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí zvýšila o více než pět procentních bodů. Řecko se nachází již čtvrtým rokem v recesi. Na jeho ekonomiku mají negativní vliv úsporná opatření, kterými se vláda snaží zlepšit stav veřejných financí.

Statistický úřad již minulý týden oznámil, že řecký hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o pět procent. Řecko předpokládá, že v celém letošním roce jeho ekonomika klesne o více než 5,5 procenta. S návratem k růstu nepočítá dříve než v roce 2013.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) minulý měsíc předpověděla, že řecká ekonomika letos klesne o 6,1 procenta a napřesrok o tři procenta. Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která byla nucena požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK