Italská ekonomika napřesrok dle podnikatelů klesne o 1,6 procenta

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 15. prosince (ČTK) - Italská ekonomika v příštím roce klesne o 1,6 procenta. Předpověděl to dnes italský podnikatelský svaz Confindustria. Opravil tak svou dřívější prognózu, která počítala s růstem o 0,2 procenta. Upozornil navíc, že nový odhad je "optimistický" a předpokládá postupné polevování dluhové krize v eurozóně.

V roce 2013 počítá svaz s návratem k hospodářskému růstu, ekonomika by však měla stoupnout o pouhých 0,6 procenta. Itálie se podle svazu již nyní nachází v recesi, která začala v letošním třetím čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

Svaz upozornil, že na hospodářský vývoj budou mít negativní dopad úsporná opatření nového premiéra Maria Montiho. Zdůraznil však, že je nezbytné odvrátit platební neschopnost země.

Nové prognózy svazu jsou založeny na předpokladu, že výnosy u italských dluhopisů do dubna klesnou pod pět procent. V současnosti se výnosy u desetiletých dluhopisů nachází nad sedmi procenty. To je hranice, po jejímž překonání byly vlády Řecka, Irska a Portugalska nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK