Euro nepatrně posílilo vůči dolaru, ale kleslo vůči jenu a franku

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. prosince (ČTK) - Euro dnes nepatrně posílilo vůči americkému dolaru poté, co se ve středu kvůli obavám ohledně dluhové krize v eurozóně poprvé od ledna propadlo pod psychologicky důležitou hranici 1,3 USD. Vůči japonskému jenu dnes ale jednotná evropská měna klesla na dvouměsíční minimum a oslabila rovněž vůči švýcarskému franku.

Euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,3001 USD. Ve středu se propadlo až na 1,2945 USD, tedy na nejnižší úroveň za 11 měsíců. Zájem o jednotnou evropskou měnu dnes podpořila úspěšná aukce španělských dluhopisů, napsala agentura Reuters.

Od začátku týdne euro vůči dolaru kleslo o zhruba tři procenta poté, co se pátečnímu summitu Evropské unie nepodařilo rozptýlit obavy investorů ohledně dluhové krize v eurozóně. "Celkové vyhlídky pro euro zůstávají temné," uvedl analytik Paul Robson ze společnosti RBS Global Banking. "Očekáváme, že do konce prvního čtvrtletí příštího roku euro klesne na 1,26 USD," dodal.

Vůči švýcarskému franku dnes euro oslabilo o 0,8 procenta na 1,2270 CHF poté, co švýcarská centrální banka ponechala limit kurzu domácí měny vůči euru beze změny na hodnotě 1,20 CHF. Vůči japonskému jenu se jednotná evropská měna propadla na dvouměsíční minimum 101,04 JPY. Dostala se tak do blízkosti desetiletého minima 100,77 JPY z letošního října.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK