Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA překvapivě klesl

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. prosince (ČTK) - Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden klesl o 19.000 na 366.000 lidí, tedy na nejnižší úroveň za 3,5 roku. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Analytici očekávali nárůst počtu žádostí o podporu na 390.000.

Údaje podle agentury Reuters naznačují, že oživení na trhu práce nabírá na tempu. Ministerstvo již začátkem měsíce oznámilo, že míra nezaměstnanosti v USA v listopadu klesla na 8,6 procenta z říjnových devíti procent. Dostala se tak na nejnižší úroveň za 2,5 roku. Americká ekonomika minulý měsíc vytvořila 120.000 nových pracovních míst.

Americká centrální banka (Fed) tento týden uvedla, že podmínky na trhu práce se zlepšily. Upozornila však, že míra nezaměstnanosti zůstává na vysoké úrovni.

Vysoká nezaměstnanost představuje hrozbu pro hospodářské oživení, protože tlačí dolů spotřebitelské výdaje. Ty se na celkové ekonomické aktivitě USA obvykle podílí zhruba 70 procenty. Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla o dvě procenta po nárůstu o 1,3 procenta v předchozích třech měsících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK