Ceny ropy po středečním propadu stouply

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes zvýšily téměř o dolar za barel poté, co ve středu zaznamenaly nejvýraznější denní pokles za téměř tři měsíce. K růstu jim pomohl slabší kurz amerického dolaru, napsala agentura Reuters.

Cena severomořské ropy Brent se zvýšila o 97 centů na 105,99 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o 83 centů na 98,78 dolaru za barel. Ve středu se její cena propadla o více než pět procent kvůli výsledku zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a obavám ohledně dluhové krize v Evropě.

OPEC se ve středu dohodl na prvním novém těžebním limitu po třech letech. Nová celková kvóta pro první pololetí byla podle všeobecného očekávání stanovena na 30 milionech barelů denně, což je zhruba na současné úrovni produkce. Kartel nicméně neřekl, jak se chce bránit případnému propadu cen.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 105,99 105,02 New York - Nymex WTI leden 98,78 94,95

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK