Maďarská vláda se s bankami dohodla na pomoci domácnostem

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 15. prosince (ČTK) - Maďarská vláda podepsala s tamní bankovní asociací dohodu, která má zadluženým domácnostem pomoci řešit problém s půjčkami v cizích měnách. Ty tíží převážně lidi s hypotékou, kteří si úvěr vzali v době, kdy byl ještě výhodný kurz forintu. Ten ale postupně oslabil natolik, že řada lidí má problém půjčku splácet.

Ministr hospodářství György Matolcsy podle agentury Reuters řekl, že na řešení se budou podílet všichni, tedy vláda, banky i dlužníci. Devizové půjčky, které se nesplácejí více než 90 dní, banky převedou na půjčky denominované ve forintech. Do května banky také odepíšou 25 procent dluhů, které se u půjček nashromáždily.

Klienti, kteří jsou schopni splácet, se budou moci až do konce příštího roku zapojit do dříve oznámeného programu s výhodnějším směnným kurzem. To jim umožní splatit úvěr za použití kurzu 180 forintů za švýcarský frank a 250 forintů za euro. Rozdíl budou moci až do konce roku 2016 akumulovat na zvláštním účtu.

Zatímco klienti zaplatí jistinu, banky uhradí 50 procent nashromážděných úrokových nákladů. Druhou polovinu zaplatí státní rozpočet, tedy všichni daňoví poplatníci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK