Průmyslová výroba v USA v listopadu nečekaně klesla

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. prosince (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech v listopadu klesla o 0,2 procenta, což je první pokles od letošního dubna. Podle tamní centrální banky (Fed), která data o průmyslové výrobě sleduje, za poklesem stojí především útlum průmyslu. Ten byl patrný hlavně u výroby automobilů, ale také u elektroniky.

Analytici v průměru očekávali, že výroba se v listopadu o 0,2 procenta zvýší. Navázala by tak na relativně silný říjnový růst, který činil 0,7 procenta. Horší výsledek naopak svědčí o tom, že stav největší ekonomiky světa se nezlepšuje tak rychle, jak se zdálo z jiných dat.

Takzvaný ukazatel využití kapacit za minulý měsíc klesl na 77,8 bodu, zatímco v říjnu byl na 78 bodech. Index ukazuje, jak moc firmy využívají výrobní zdroje, které mají k dispozici.

Výroba automobilů a jejích částí klesla o 3,4 procenta, a táhla tak dolů průmyslovou výrobu jako celek. I kdyby se tento segment nebral v úvahu, ve zpracovatelském sektoru se výroba i tak snížila o 0,2 procenta. Snižovala se i produkce důlního odvětví, naopak výroba v rozvodných společnostech se mírně zvýšila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK