Rozpočet ČRo bude příští rok vyrovnaný s příjmy 2,19 miliardy Kč

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Český rozhlas bude příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem s příjmy a výdaji 2,185 miliardy korun, schválila dnes Rada ČRo. Letos očekává zisk při zhruba stejných výnosech. Pro příští rok počítá v rozpočtu s rozšířením literární a dramatické tvorby, naopak méně peněz by mělo jít na vysílání do zahraničí. Plánuje i snížení provozních nákladů. Na dnešním zasedání rady o tom informovala finanční ředitelka ČRo Hana Skalová.

Na vysílání do zahraničí pro příští rok je v rozpočtu 30 milionů korun, což je pokles v porovnání posledních tří let. Rozhlas počítá i s úsporami v provozní a servisní činnosti a snižuje náklady na údržbu a čerpání drobného majetku.

Výnosy závisí na příjmech z komerční činnosti a na koncesionářských poplatcích, přičemž počet rozhlasových poplatníků ubývá, řekla Skálová. Situace na trhu není příznivá ani pro příjmy z reklamy a sponzoringu. "Snažíme se vytvořit takové prostředí, abychom byli schopni výnosy zajistit vlastními silami," podotkla.

Na letošek ČRo schválil rozpočet se ziskem dva miliony korun při výnosech z běžné činnosti 2,205 miliardy Kč. Na podzim jej ale upravil a počítá se ziskem z běžné činnosti před zdaněním 72 milionů korun při snížení nákladů i výnosů; zároveň ČRo nevyčerpal rezervu 48 milionů korun. Za loňský rok vykázal zisk před zdaněním 124 milionů korun. Náklady byly přibližně 2,1 miliardy a výnosy 2,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK