Cena zlata po propadu na 2,5měsíční minimum mírně stoupla

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. prosince (ČTK) - Cena zlata dnes kvůli slabšímu dolaru mírně stoupla poté, co se ve středu propadla až na 2,5měsíční minimum. Investoři zůstávají opatrní kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhové krize v eurozóně.

Kolem 15:15 SEČ se cena žlutého kovu na promptním trhu zvýšila o 0,7 procenta na 1585,38 dolaru za troyskou unci (31,1 gramu). Ve středu klesla až na 1564,05 dolaru, tedy na nejnižší úroveň od konce září. Od začátku měsíce se hodnota zlata snížila o devět procent, napsala agentura Reuters.

Zlato je obvykle považováno za bezpečnou investici v období nejistoty. V poslední době však jeho cena kvůli nejistotě investorů podléhá tlakům z širších finančních trhů, takže se čím dál častěji pohybuje stejným směrem jako jiná aktiva. Investoři se nyní uchylují do bezpečí hotovosti a preferují hlavně dolary.

"Zlato se nyní pohybuje v tandemu s eurem. V krátkém období zůstanou měny pro zlato hlavním faktorem. Všechno je to o americkém dolaru," uvedl analytik Ross Norman ze společnosti Sharps Pixley.

Euro dnes vůči dolaru nepatrně posílilo poté, co se ve středu kvůli obavám ohledně dluhové krize v eurozóně poprvé od ledna propadlo pod psychologicky důležitou hranici 1,3 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK