Akcie na pražské burze zpevnily o 0,39 procenta, dařilo se Erste

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Pražský akciový trh dnes rostl, hlavní index PX přidal 0,39 procenta na 857,1 bodu. Burzu nahoru táhly především akcie rakouské Erste Bank. Trhy ve středoevropském regionu se vyvíjely smíšeně.

Pražská burza ještě krátce po poledni ztrácela, nakonec ale index PX posílil. K tomu nejvíce pomohl růst akcií Erste Bank, zatímco ostatní velké emise se držely v blízkosti středečních hodnot, uvedl Josef Němý z Komerční banky.

O něco lépe na tom byly indexy v západoevropském regionu, když jejich zisky přesahovaly procentní hranici. Překvapivě dobře dopadla i série odpoledních dat ze zámoří, reakce na tato čísla ale byla minimální, dodal Josef Kohout z Patria Finance.

Akcie Erste si připsaly výrazných 3,20 procenta na 303 korun. Banka dnes oznámila, že dozorčí rada skupiny Erste Group schválila změny ve vedení, které se týkají holdingu i dceřiných společností v Maďarsku a v Rumunsku.

Dařilo se i cenným papírům těžařské firmy NWR, které posílily o 1,82 procenta na 129 korun. Se ziskem 1,66 procenta na 92 korun uzavřely akcie sázkové společnosti Fortuna.

Cena akcií ČEZ stoupla o 0,53 procenta na 754 korun. Analytici Komerční banky snížili cílovou cenu titulu na 804 Kč z předchozích 933 Kč. "Ponecháváme naše doporučení pro akcie ČEZ ´držet´, protože naše snížená cílová cena z 804 Kč nabízí jen malý růstový potenciál oproti současné tržní ceně," uvedl Němý.

Dodal, že akcie ČEZ klesly ve druhé polovině roku o 13 procent, víceméně v souladu s evropským elektrárenským sektorem. "Pokud nedojde na akciových trzích k silnému růstu, nevidíme pro akcie ČEZ v krátkodobém horizontu velký prostor pro posílení. Společnost by totiž mohla mít problém splnit svůj cíl pro čistý zisk za celý rok 2011," poznamenal Němý.

Se ztrátou 0,32 procenta na 3125 korun uzavřely dnes nejvíce obchodované akcie Komerční banky. Největší ztráty postihly cenné papíry mediální společnosti CME, které odepsaly 2,90 procenta na 140,80 koruny.

Objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dosáhl 1,19 miliardy korun, z toho s akciemi Komerční banky za více než 451 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK