Liberec bude příští rok hospodařit s rozpočtem 1,506 mld.Kč

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 15. prosince (ČTK) - Liberec bude v příštím roce hospodařit s úsporným rozpočtem 1,506 miliardy korun, výdaje budou o 47 milionů korun nižší. Město se nechce dál zadlužovat, s novými úvěry proto nepočítá, naopak bude dluhy splácet. Jen úroky a splátka jistiny za městské dluhopisy přijde město na 170 milionů korun.

Rozpočet je nastaven ještě úsporněji než letošní. Ten původně počítal s příjmy a výdaji 1,611 miliardy korun, přes rok se ale zvýšil zejména v souvislosti s přijatými dotacemi na více než dvě miliardy korun. "Daňové příjmy města klesají a nelze očekávat, že se to v příštím roce zlepší," řekl náměstek primátorky pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům). I rozpočtový výhled do roku 2016 počítá s poklesem příjmů.

Od roku 2008 se příjmy města z daní z podnikání snížily zhruba na polovinu. I proto zastupitelstvo rozhodlo už v září zvýšit daň z nemovitosti, která by měla alespoň z části propad daňových příjmů zmírnit. V centru města se daň z nemovitosti zvýší na dvojnásobek, v některých okrajových částech ale zaplatí vlastníci nemovitostí i čtyřikrát víc. Do městského rozpočtu by to mělo přinést 115 milionů namísto letošních 54 milionů korun.

Liberec také počítá s dalším prodejem nemovitostí. Zatímco letos počítal rozpočet s prodejem nemovitostí a pozemků za 45 milionů korun, v příštím roce chce město získat téměř trojnásobek. Radnice hlavně počítá s prodejem letiště, za něž chce nejméně sto milionů korun. Proti prodeji se přitom staví nejen opoziční Změna pro Liberec Jana Korytáře nebo komunisté, ale také koaliční ČSSD. Podle Šolce ale město peníze potřebuje, aby pokrylo nutné výdaje.

Rozpočet dnes podpořila většina zastupitelů s výjimkou Změny pro Liberec. Ruku pro něj zvedla i opoziční ODS, byť jsou podle exprimátora Jiřího Kittnera příjmy nadsazené a hrozí, že na konci roku městu a jeho organizacím peníze dojdou. "Rozpočtové provizorium by ale nebylo řešením, mohlo by sice fungovat, velmi těžce by se ale financovaly evropské projekty," řekl Kittner. Pochybuje především o tom, že se městu podaří příští rok najít kupce pro areál letiště a získat za něj plánovaných 100 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK