Indonésie má po 14 letech rating opět v investičním pásmu

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. prosince (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zvýšila hlavní úvěrový rating Indonésie o jeden stupeň na známku BBB minus. Rating země se tak po 14 letech vrátil zpět do investičního pásma. Konkurenční agentury Standard & Poor's a Moody's Investors Service Indonésii stále hodnotí o stupeň horší známkou, předpokládá se ale, že se připojí k Fitch a rating také zvýší.

Krok agentury Fitch korunoval zhruba deset let vytrvalého zlepšování stavu indonéské ekonomiky, která je největší v oblasti jihovýchodní Asie. Do spekulativního pásma se rating Indonésie dostal v roce 1997, kdy oblast procházela takzvanou asijskou finanční krizí. Fitch nyní Indonésii hodnotí stejně, jako hodnotí závazky Indie.

"Zvýšení úvěrového ratingu odráží sílu a odolnost růstu indonéské ekonomiky, nízký veřejný dluh, který se stále snižuje, lepší externí likviditu a celkově zodpovědnou makroekonomickou politiku," zdůvodnil krok agentury její šéf pro oblast Asie a Tichomoří Philip McNicholas. Investoři se zvýšením ratingu Indonésie většinou počítali až příští rok.

Rating je klíčovým vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů, a tím vyšší je pravděpodobnost, že si bude schopen na trhu zajistit levnější půjčky. V případě státních ratingů je to klíčový parametr pro plánování rozpočtu a dluhové služby.

Další zvýšení ratingu, které je nutné k tomu, aby byly státní dluhopisy Indonésie zařazeny do globálních burzovních indexů, se podle expertů nejdříve dostaví asi od agentury Standard & Poor's. Ta má totiž u ratingu Indonésie už od dubna pozitivní výhled. Ten zpravidla předchází faktickému zvýšení vlastního ratingu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK