Světová obchodní organizace schválí přijetí Ruska

16.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 16. prosince (ČTK) - Světová obchodní organizace (WTO) dnes na ministerské konferenci oficiálně schválí přijetí Ruska mezi své členské země. Moskva usilovala o členství 18 let. Rusko je největší ekonomikou, která ještě stojí mimo WTO. Organizace nyní zahrnuje 153 členů, včetně České republiky.

WTO je mezinárodní vládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má zabraňovat diskriminaci malých zemí.

Poté, co Rusko dohodlo podmínky svého vstupu s USA a EU, byla poslední překážkou pro jeho přijetí do WTO Gruzie, která jako každá členská země může nové uchazeče vetovat. Tbilisi kvůli nedávné vzájemné válce o odštěpenecké gruzínské provincie Abcházii a Jižní Osetii vstup Ruska do WTO dlouho blokovalo. Konečnou dohodu obě strany podepsaly až minulý měsíc.

Podle ekonomů pocítí vstup Ruska do WTO jako první spotřebitelé, protože se zlevní spotřební zboží z dovozu. Zvýšená konkurence a odstranění ochranných bariér může znamenat konec některých ruských výrobců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK