Akcie v USA díky statistice zpevnily, zotavilo se také euro

16.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek zpevnily, k růstu jim pomohla především statistika a solidní výsledky významných firem. Krize v Evropě si trh tentokrát moc nevšímal, byť šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová upozornila, že do řešení krize se musejí zapojit všechny země, neboť všechny jsou ohroženy. Euro na devizových trzích přerušilo třídenní sérii poklesu. Obchodování bylo před takzvaným dnem čtyř čarodějnic velmi rozkolísané.

Dow Jonesův index vzrostl o 45,33 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,38 procenta na hodnotě 11.868,81 bodu. Podobně širší index S&P 500 přidal 0,32 procenta na 1215,75 bodu, zatímco index Nasdaq Composite si k dobru připsal 0,07 procenta a uzavřel na 2541,01 bodu.

Trh příznivě reagoval na zprávu, podle které počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden klesl o dalších zhruba 19.000 a v sezonním přepočtu se dostal na 366.000. Je tak nejníže za tři a půl roku. Přestože jde o statistiku, která z týdne na týden kolísá, trend poklesu počtu uchazečů o podporu je zřejmý. Na trhu se přitom čekal růst počtu na zhruba 390.000.

Ke zlepšení nálady na trzích přispěla i společnost FedEx, která ve svém druhém fiskálním čtvrtletí meziročně zvýšila čistý zisk o téměř 76 procent na 497 milionů dolarů (asi 9,8 miliardy Kč). Firma připustila, že v Asii se byznys rozjíždí pomaleji, než se domnívala, takže posune nákup dalších nákladních letadel, výhled na celý rok ale potvrdila.

Trh příliš nevykolejila ani slova Lagardeové, která řekla, že krize se nijak nezmírnila a naopak eskaluje. Pokud ji nepomohou řešit všichni, prý hrozí, že se globální ekonomika ponoří do deprese. Nečinnost se podle ní může tvrdě vymstít. Největší rizika vidí šéfka MMF v protekcionizmu, izolaci a dalších prvcích, které evokují velkou hospodářskou depresi na začátku 30. let minulého století.

Dnešek je jedním ze čtyř dnů v roce, kdy končí platnost více termínových kontraktů. Takzvaný den čtyř čarodějnic, jak se tato situace nazývá, s sebou zpravidla nese výraznější kolísání kurzů.

Na devizových trzích se po třech dnech zastavil propad eura, jehož kurz se ustálil nad hranicí 1,30 USD. Velmi k tomu přispěla právě solidní statistika a relativní odolnost americké ekonomiky. Podle analytiků je ale možné, že se euro vrátí k poklesu. Čtvrteční data o ekonomické aktivitě v eurozóně totiž potvrdila pokračující útlum.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,3 procenta na 1,3019 USD a během obchodování jeho kurz vystoupil až na 1,3050 USD. Hranice podpory je nyní kolem 1,2860 USD a pokud má euro přestat oslabovat, musí tento kurz udržet. Dolar k japonskému jenu oslabil o 0,2 procenta na 77,87 JPY, euro vůči švýcarskému franku odepsalo 1,1 procenta na 1,2241 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK