Maďarský premiér nabádá centrální banku, aby snížila sazby

16.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 16. prosince (ČTK) - Maďarský premiér Viktor Orbán obnovil tlak na tamní centrální banku a snaží se ji přesvědčit, aby uvolnila měnovou politiku. Tím by podpořila hospodářský růst, což je cílem Orbánovy vlády. Informuje o tom agentura Reuters. Vláda chce zabránit pádu ekonomiky do recese, pak by totiž zřejmě musela sáhnout i k dalším rozpočtovým škrtům, které jsou už tak dost nepopulární.

"Růst vyžaduje několik věcí, v první řadě peníze, tedy financování. Toho lze obecně dosáhnout prostřednictvím půjček," řekl Orbán ve vysílání rozhlasové stanice MR1-Kossuth. "Půjčky mohou poskytnout komerční banky a také státní rozvojová banka MFB a instituce, které jsou s ní spjaty," řekl premiér.

"Prosazovat měnovou politiku, která podpoří hospodářský růst, ale může i centrální banka," dodal Orbán. Vláda předala parlamentu ke schválení návrh zákona o centrální bance, před nímž ale guvernér centrální banky András Simor varuje. Vláda prý získá příliš velké pravomoci a v jejích rukou se i bude soustředit velká část moci.

Centrální banka v listopadu zvýšila základní sazbu o půl procentního bodu na dvouleté maximum 6,50 procenta. Avizovala přitom, že k dalšímu zvýšení by mohla ještě sáhnout, aby zmírnila negativní reakci na snížení ratingu Maďarsku do spekulativního pásma, k němuž přistoupila agentura Moody's. Výnosy maďarských státních dluhopisů po snížení ratingu vzrostly nad osm procent.

Nejbližší zasedání bankovní rady maďarské centrální banky je v úterý. Ve stejný den banka zároveň zveřejní aktualizovaný výhled inflace.

V Budapešti je teď mise Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF), která tam dnes končí neoficiální návštěvu. Chystá si podklady pro lednová jednání o poskytnutí finanční podpory, kterou Budapešť potřebuje k tomu, aby si udržela přístup k financování na trhu. Maďaři si chtějí domluvit záložní úvěr ve výši 15 až 20 miliard eur (asi 383 až 511 miliard Kč) na dobu tří až čtyř let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK