Euro dnes mírně posílilo, proti počátku týdne ale výrazně ztrácí

16.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. prosince (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích mírně posílilo vůči americkému dolaru. Zůstává však na cestě k nejvýraznějšímu týdennímu poklesu za více než tři měsíce. Jednotnou evropskou měnu udržují pod tlakem obavy ohledně dluhové krize v eurozóně.

Euro vůči dolaru stouplo o 0,15 procenta na 1,3034 USD. Od začátku týdne však kleslo o zhruba 2,6 procenta, což představuje jeho nejhorší týdenní výkon od září, napsala agentura Reuters.

Jednotná evropská měna tento týden zamířila dolů poté, co se summitu Evropské unie nepodařilo rozptýlit obavy investorů ohledně dluhové krize. Ve čtvrtek však euro podpořily příznivé údaje o ekonomice a úspěšná aukce španělských dluhopisů. "Po několika dnech velkých výprodejů se euro trochu zkonsolidovalo," uvedl analytik Chris Walker ze společnosti UBS.

Pozornost trhu se nyní soustřeďuje na hrozící pokles ratingů členských zemí eurozóny. "V jakýkoliv okamžik může některá ratingová agentura ohlásit snížení ratingu některé země eurozóny," upozornil analytik Lutz Karpowitz z firmy Commerzbank.

Ratingová agentura Moody's Investors Services v pondělí uvedla, že v prvním čtvrtletí příštího roku hodlá přezkoumat rating všech 27 členů EU. Další agentura Fitch oznámila, že tlak na ratingy zemí po summitu, který nepřinesl komplexní řešení krize, stoupl. Třetí z agentur, Standard & Poor's, již minulý týden varovala před možným snížením hodnocení 15 členů eurozóny i záchranného fondu EFSF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK