Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily o 1,9 procenta

16.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v 50. týdnu mírně oslabily, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem klesl o 1,9 procenta na 856,7 bodu. Posílily pouze akcie petrochemického holdingu Unipetrol, a to jen mírně. Naopak nejvíce si opět pohoršily cenné papíry mediální společnosti CME. V předchozím týdnu index PX klesl o 1,7 procenta.

"Investoři se v týdnu zaměřili na rozklíčování summitu EU z 8. až 9. prosince, který spíše ukázal, že mezi politiky evropské unie existují stále velké názorové rozdíly a nejednotnost. Tento fakt trhy pojaly nepříznivě a týden byl provázen výprodeji na velké většině aktiv," popsal vývoj analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce v tomto týdnu rostly akcie společnosti Unipetrol, které posílily o 1,6 procenta na 172,40 Kč. U firmy se podle Vaníčka neobjevila žádná zásadní ekonomická zpráva kromě odvolání člena představenstva Marka Serafina z představenstva v návaznosti na podobný krok v mateřské společností PKN Orlen vzhledem k údajné korupci.

Naopak nejvíce klesajícím titulem byla CME, která ztratila 10,2 procenta na 132 Kč. Firma jakožto cyklický titul silně reaguje na náladu, která je aktuálně nepříznivá, upozornil analytik.

Příští týden bude ve znamení vánoční nálady. Tu mohou na trhu překazit hlasy ze zemí EU, kterým končí desetidenní lhůta pro rozhodnutí o zapojení do půjčky pro MMF. Širší nesouhlas a v neposlední řadě i postoj německé centrální banky vůči této půjčce budou determinovat vývoj na trzích v příštím týdnu, odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK