Pražský akciový trh v závěru týdne nepatrně oslabil

16.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne nepatrně oslabila, její hlavní index PX ztratil 0,05 procenta na 856,7 bodu. Se ztrátou uzavřela většina emisí, výrazně naopak zpevnily akcie rakouské Erste Bank a pojišťovny VIG.

Index PX pražské burzy zůstává v blízkosti svého letošního minima, uvedl Josef Němý z Komerční banky. Burzu dolů táhly akcie energetické společnosti ČEZ, pohoršily si o více než procento na 746 korun. Analytici Goldman Sachs dnes u titulu mírně zvýšili cílovou cenu, uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Se ztrátou 3,88 procenta na 124 korun uzavřely akcie těžařské firmy NWR. Největší ztráty postihly akcie prodejce ojetých aut AAA Auto, které spadly o více než sedm procent na 16,50 koruny. Cenné papíry mediální společnosti CME ztratily 6,25 procenta na 132 korun. O zhruba čtyři a půl procenta zlevnily akcie technologické firmy KIT digital a tabákové společnosti Philip Morris.

Výrazně si v závěru týdne naopak polepšily akcie Erste, přidaly 5,18 procenta na 318,70 koruny. Cenné papíry VIG se zhodnotily o 5,52 procenta na 730 korun.

Objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dnes přesáhl dvě miliardy korun. V závěrečné aukci se dnes zobchodoval rekordní objem 760 milionů korun, uvedl server Patria.cz.

Němý upozornil, že pražská burza od pondělí v rámci pravidelné čtvrtletní aktualizace stanovuje nové váhy jednotlivých emisí v indexu PX. Největší změnou je výrazné zvýšení váhy akcií VIG.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK