Akcie v USA uzavřely smíšeně, euro k dolaru mírně stouplo

16.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. prosince (ČTK) - Americké akcie na závěr týdne uzavřely smíšeně. Náladu na trhu ovlivňovaly naděje na příznivý výhled americké ekonomiku, dolů však trhy stále tlačí evropská dluhová krize a strach z jejího dopadu na přední světové ekonomiky.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 2,42 bodu, tedy 0,02 procenta, na 11.866,39 bodu. Širší index Standard & Poor's však vzrostl o 3,89 bodu, neboli 0,3 procenta, na 1219,65 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 14,32 bodu, čili 0,6 procenta, na 2555,33 bodu. Za celý týden však všechny tři indexy klesly. Dow Jones ztratil 2,6 procenta, S&P 2,8 procenta a Nasdaq 3,5 procenta.

Investory potěšila zpráva o vývoji spotřebitelských cen USA. Ty v listopadu zůstaly ve srovnání s předchozím měsícem beze změny a meziroční růst cen zpomalil. Nízká inflace je pro spotřebitele z dlouhodobého hlediska pozitivní. Zpráva o inflaci doplnila další příznivé statistické zprávy z tohoto týdne, mezi které patřily údaje o vývoji počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a regionální zpráva o aktivitě ve zpracovatelském sektoru.

Naopak náladu pokazila zpráva agentury Fitch, která varovala před zhoršením ratingu šesti zemí eurozóny. Agentura také potvrdila rating Francie na nejvyšší hodnotě AAA, výhled však změnila na negativní, což znamená, že v příštích zhruba dvou letech by mohla rating snížit.

Zisky si na závěr týdne připsalo osm z deseti sektorů z indexu S&P 500. Nejlépe si vedly průmyslové a těžařské firmy. Akcie RIM, výrobce telefonů BlackBerry, však kvůli výsledkové zprávě klesly o 11 procenta. Výrobce internetových her Zynga při svém debutu na burze oslabil o pět procent. Naopak softwarová společnost Adobe díky hospodářským výsledkům vzrostla o 6,6 procenta.

Euro na závěr týdne díky spekulativním obchodům mírně vzrostlo vůči dolaru. Za celý týden však vykázalo nejhorší propad za tři měsíce. Za ztrátami stály obavy ze zhoršení ratingu zemí eurozóny a tyto obavy zřejmě budou přetrvávat na trhu i v příštím týdnu.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,3032 USD. Za celý týden euro oslabilo o 2,6 procenta, což byl nejvyšší pokles od poloviny září. K jenu euro nepatrně kleslo o 0,02 procenta na 101,38 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,13 procenta na 77,78 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK