Ruské burzy MICEX a RTS dokončily fúzi

19.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. prosince (ČTK) - Dvě hlavní ruské burzy MICEX a RTS formálně dokončily svoji fúzi, kterou vzniká jednotná burzovní platforma s hodnotou 4,5 miliardy USD (87,4 miliardy Kč). Fúze je součástí plánu vlády vytvořit z Moskvy mezinárodní finanční centrum.

Na burze MICEX se obchoduje s akciemi v rublech a na RTS v dolarech. Akcie i nadále budou evidované v obou měnách a budou se využívat i oba hlavní indexy. Kromě akcií lze na spojené burze obchodovat i s obligacemi, deriváty a měnami.

Vláda doufá, že se jí díky spojení podaří přilákat z Londýna a dalších oblíbených destinací ruské i zahraniční emitenty. Stále více ruských společností má v poslední době zájem o vstup na zahraniční burzu, zvláště do Londýna. Investiční bankéři se však obávají, že bude těžké pro MICEX-RTS přilákat nové emitenty a vytvořit velký objem obchodů.

Rusko rovněž oznámilo, že plánuje umožnit ruským firmám umístit na burzách v zahraničí až 100 procent kapitálu. V současnosti mohou ruské firmy nabídnout k prodeji na zahraničních trzích jen 25 procent akcií.

Ruské akcie při dnešní společné seanci oslabují. Důvodem jsou obavy z nestability v Asii po smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK