Koruna dál mírně posiluje k oběma hlavním světovým měnám

19.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Česká koruna na počátku nového týdne dál mírně posílila k oběma hlavním světovým měnám. K euru si v 10:45 proti pátečnímu závěru polepšila o devět haléřů na 25,27 Kč/EUR, vůči dolaru získala dva haléře na 19,41 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Koruna zpevněním navázala na páteční vývoj, kdy bylo obchodování poznamenáno nízkou předsváteční likviditou, která zesiluje výkyvy kurzu.

"Posiluje také zlotý, který mohou podporovat i očekávání dalších intervencí. Naopak forint se drží zpět a dopoledne jen stagnuje. Pro maďarskou měnu je negativním faktorem tlak na nezávislosti centrální banky, který vedl k přerušení jednání o úvěru s MMF a EU," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

V tomto týdnu nebudou zveřejněna žádná domácí makroekonomická data, trhy se podle analytiků a makléřů zaměří na středeční zasedání bankovní rady ČNB. Změnu v sazbách analytici neočekávají.

Kurz eura vůči dolaru se začátkem nového týdne nachází mírně nad 1,3000 USD/EUR, proti pátku to představuje jen malou změnu. "Přechodně na kurz zapůsobila zpráva o smrti severokorejského vůdce a obavy z eskalace napětí v regionu, které zvýšily poptávku po dolarech. Kurz je ale už zpět," uvedl Vlk. "Podobně i reakce na snížení belgického ratingu měla jen přechodný charakter," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK