Výnosy krátkodobých dluhopisů Francie prudce klesly

19.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 19. prosince (ČTK) - Francie dnes v aukci prodala krátkodobé dluhopisy za 7,01 miliardy eur (zhruba 177,3 miliardy Kč), a zájem o ně výrazně překročil nabídku. Výnosy tak pokračovaly v prudkém poklesu, který trvá asi čtyři týdny. Podle analytiků ale důvodů k optimismu moc není, protože poptávka po dluhopisech s delší splatností je mnohem slabší. Důvod je patrně v případném snížení ratingu.

Francie prodala pokladniční poukázky se splatností osm až 47 týdnů. Výnos papírů splatných za 12 týdnů klesl na 0,005 procenta, zatímco ještě v předchozí aukci činil 0,222 procenta. Podobně výnos poukázek se splatností 25 týdnů se snížil na 0,034 z předchozích 0,364 procenta. Aukce obou splatností se naposledy konaly před týdnem.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch na konci minulého týdne varovala, že by mohla snížit rating šesti zemí eurozóny včetně Francie. K případnému snížení úvěrového ratingu většiny zemí eurozóny včetně Francie se chystá i konkurenční agentura Standard & Poor's.

O riziku ztráty nejvyššího ratingu Francie se spekuluje už delší dobu, což v posledních týdnech investory nutí kupovat státní dluhopisy s co nejkratší splatností, kde jsou rizika nejmenší. Zájem přitom nijak zásadně nesnižuje ani fakt, že výnosy už klesly skoro k nule.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK